Святкове вітання Архієпископа львівського УГКЦ Ігора Возьняка

( розмір 3.50 MB )

Христос Воскрес!

Дорогі наші радіослухачі. У першій книзі Макавеїв читаємо про великого первосвященика, вождя і начальника юдеїв Симона, котрий «…оточив місто Гезеру, здобув його й твердиню, очистив доми від кумирів, викинув з міста всяку нечистоту, ворогам дав мир, але повиганяв їх і очистив кріпость від усякої гидоти. А потім юдеї ввійшли до неї, кріпості, й з похвалами, пальмовими галузками під звуки арф, цимбалів та гусел, бо був знищений між Ізраїлем великий ворог. Постановлено щороку щирістю святкувати це свято», — читаємо у першій книзі Макавеїв.

А ми, дорогі брати і сестри, чи не маємо радіти з того, що Ісус Христос, правдивий Бог, прийшов у світ, прийняв людське тіло, навчав людей правди і добра, чинив чудеса, настановив апостолів та їх наслідників, нажаль був зраджений одним з своїх учнів, інші ганебно залишили його в часі переслідування. Потім Спаситель переніс нелюдські катування і глум, прийняв з радістю хрест, на котрому помер, був похований у гробі, а третього дня славно воскрес.

Його воскресіння — перемога над дияволом та його слугами, перемога над злом, гріхом, темрявою, зіпсутим світом та ідолами. Воскресіння Сина Божого — це радість християн, світло для народів, шлях до спасіння, спокій для серця, тріумф в душі. Радіймо завжди з усіма небесними силами, радіймо тому, що замість Єви — Марія, замість дерева пізнання добра і зла — дерево хреста, замість смерті Адама — смерть Господа. «Деревом переміг Адама диявол, хрестом поразив диявола Христос» — такі слова сказав Святий Іван Золотоустий. Сьогодні радіє уся Вселенна. Сьогодні у радості єднаються небесні сили із людьми, тому що це свято перемоги добра над злом, великий тріумф Сина Божого, що приніс нам спасіння та визволення від гріховної неволі. Це правда, що Адам був створений із земного пороху, але правда теж, що Господь вдихнув йому у ніздрі життя та створив людину на свій образ і свою подобу. Отже людина має у собі крім земного більше божественного, а ми земні не тому, що так були створені, але тому, що согрішили, бо спочатку гріх, а потім смерть. Не походження людини із землі чинить людину тільки порохом, тому що і Господь був із того складу, але поповнення земних діл, гріхів рівно ж небесним чинить життя достойне неба. «Загалом людина слабка, але її сила виявляється у безсиллі»,— навчає свяий апостол Павло. Що означає «сила у безсиллі»? Це значить, коли нас переслідують в Ім’я Бога і правди, і ми терпеливо це зносимо — ми переможні над тими, хто нас гонить, ми сильні без зброї, а тирани безсилі проти нас, хоч володіють зброєю та посідають владу. Хоч ти, людино, упокорена і топтана ногами від катів — ти вождь, що володіє своєю природою, ти лідер, бо приборкуєш її неупорядковані прояви, а таки огидні невільники і служителі пристрастей та поплічники злих духів.

Яка несамовита боротьба ведеться не з ким-небуть, а кожна людина провадить сама з собою і з ворогом— дияволом та його слугами. Усі ми поділяємося на друзів Хритсових або Його недругів, на прибічників сатани або його ворогів. Перед Богом ніхто не стоїть посередині та не займає неправильного місця, а кожна людина з Богом або проти Нього, кожна особа, котра живе нечесно і нечестиво, поводиться нахабно і обрала неправду за приклад свого життя, плуталася у різні роди гріхів, хоч би здобула високий духовний сан чи піднялася і займала якесь почесне місце у політиці чи іншому уряді, була оточена охороною, посідала великі багатства, з ніким не рахувалася, вигравала справедливо чи несправедливо усі суди, диспути і суперечки — кінець усьому прийде і відповісти треба буде перед справедливим суддею — Творцем.

Радійте сьогодні усі і не нарікайте, що вам чогось бракує, тому що найбільший брак — це недостача чистого сумління. Сьогодні Христос поразив диявола, а на небі велика радість від одного наверненого грішника. Тоді яка невимовна радість від визволення усього світу з-під влади диявола, але цю вільність Божої дитини потрібно собі приствоїти чесним та богоугодним життям. За гроші та багатства чесного життя ніде не купиш.

«Воскресіння Христове — духовне свято, тому бідний не може його принизити своєю убогістю, а не багатий не може його підняти на висоту своїм багатством» — навчає святий Іван Золотоустий. Син Божий усім нам дарує це велике свято і для нього немає різниці, хто ми, бо він не глядить на лиця людей, але дивиться на серце людини і бажає дати їй духовні дари: радість та праведну свободу духа. Для такого свята і торжества потрібні не гроші та надлишки, але одна добра прихильність духа і чистий розум. Святкуймо радісно це свято, бо це Воскресіння Христове, Воскресіння Господнє. Син Божий вокрес, розірвав вічні кайдани смерті, тож біжимо Йому назустріч не тільки зі свічками у руках та прибрані у достойну зовнішню одежу, але наповнені світлом Господнім, принесімо Йому очищену душу та смиренне серце. Господь усіх воскресив до гідного духовного життя. Візьмімо Його у нашу історію, присвоюймо Його нашій особистості, приймаймо достойно нове пиття Його тіла та крові, покаявшись щиро у своїх гріхах, бо Він не бажає нас судити. Відвалімо каміння провин від наших безмертних душ разом із вокреслим Христом, покиньмо грішне та скрите життя у гробах, бо сьогодні Христос розірвав кайдани смерті. Вийдімо на волю і будьмо вільними дітьми Божими. Він помер, як безгрішний, святий пресвятих, щоб нас, грішників, звільнити від неволі вічної смерті. Хай грішна неволя буде нам чужою, хай духовний бруд не плямить наших сердець. Чому маємо бруд та негативну енергію носити, коли можемо бути чистими та зарядженими світлою енергією Христового воскресіння. Ми вже не сини та дочки темряви, але Божого світла. Хай з цим святом, Воскресіння Господнього, світло Його засвітить у кожне серце та душу.

Прийміть усі сердечне вітання із святом Пасхи Господньої. Хай радість цього свята завітає у кожну оселю багатих та бідних, хай наповнить світлом здорових та немічних, забутих та покривджених. Вітаю усіх вірних нашої архієпархії, військових та службовців, владу і підвладних, тих, хто в лікарнях та у в’язницях, в дорозі та прибитих якимсь горем. Скеровую свої слова привітання до християн та нехрещених, людей інших віровизнань і бажаю, щоб радість від свята Воскресіння Ісуса Христа діткнула добром кожне серце людини.

Христос Воскрес!

Воістину Воскрес!

Опубліковано у Інтерв’ю Коментарі. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.