«Нехай світ наповнюється Любов’ю!». Інтерв’ю з духівником молитовної спільноти «Полум’я любові» о. Томою Кушкою, ЧСВВ та лідером спільноти Оксаною Луговик

( розмір 4.86 MB )

Кор.

Шановні слухачі, сьогодні ми детальніше ознайомимося з молитовною спільнотою «Полум’я любові». І, власне, про неї нам розкажуть наші гості. Це отець Тома Кушка, ЧСВВ, духівник спільноти «Полум’я любові», та пані Оксана Луговик, лідер спільноти, яка зародилася у Жовкві, на Львівщині. Тож, будь ласка, розкажіть детальніше про цю спільноту. Як вона зародилася? А ми знаємо, що вона зродилася 12 серпня 2004 року саме у нас, в Україні, у Жовкві.

Отець Тома Кушка

Засновником, чи людиною, завдяки якій зародилася спільнота «Полум’я любові», була пані Оксана Луговик. І такою причиною, як на мене, було те, що пані Оксана пережила таку трагедію у своєму житті. Вона втратила єдиного сина Олега, який трагічно загинув. Це була велика трагедія її особистого життя. Вона була дуже заломана тим, що сталося, втратила десь сенс життя, бажання жити. І дуже дивно, що Господь десь настільки глибоко промовив до її серця у той час, коли вона переживала таку глибоку і велику трагедію. У її серці зародилося бажання все таки віднайти у собі сили для життя і продовжувати жити. У таких важких хвилинах свого життя вона відкрила своє серце для Бога, почала молитися і зустріла глибоко у своєму серці Бога, який надихнув її, щоб створити таку спільноту, молитовну спільноту, у якій люди, які будуть молитися, пізнавали б Бога як любов.

Кор.

Пані Оксана, як сформувалася ота перша спільнота, тобто ті перші 8 чоловік, про яких ви згадували у нашій попередній розмові? Чим ви почали займатися і які молитви?

Оксана Луговик

12 серпня 2004 року нас, 8 осіб, прийшли у монастирський храм Найсвятішого Серця Ісусового міста Жовкви до отця Василя Тучапця, ієромонаха ЧСВВ, щоб отримати благословення на створення маленької молитовної групи. Ми хотіли молитися за цілий світ, за потреби інших людей, за наші родини. І у нас тоді не було жодних великих планів. Але як у євангельській притчі про чудесну ловлю риби, ми дружньо закинули невід і почали ловити рибу. А Господь не жалів для нас справді чудесних золотих рибин. І побачив Господь, що це є гарно, і вирішив зібрати багато оих ловців риби. Як Царство Боже виростає із зерна гірчичного і у гіллі його гніздиться птаство небесне, так наше «Полум’я», спочатку загорівшись у кількох серцях, стало ширитися, передаватися від серуя до серця, запалюючи молитвою і любов’ю все нові і нові людські серця. За дією Божого провидіння ця маленька молитовна група швидко вийшла за межі парафії, міста Жовкви, Львівської області та навіть України. На даний час «Полум’ям любові» у молитві з’єднано 15 областей України, а також інші держави: Італія, Іспанія, Білорусь, Росія, Польща та навіть інші континенти: Американський континент— це Канада, Середня Азія— це Казахстан. Це воістину дивовижна і незбагненна дія Божого милосердя.

Кор.

Яку мету перед собою ставить спільнота «Полум’я любові»?

Оксана Луговик

Ми хочемо, щоб кожна людина на землі спізнала, що Бог є любов. І ми щоденно благаємо Всевишнього про це у своїх молитвах. Ми хочемо спасіння всіх людей, тому у своїх молитвах ми молимося за цілий світ, за всіх живущих на землі, за кожну людину, нікого не забуваючи і нікого не обминаючи у своїх молитвах. Ми хочемо, щоб жодна людська душа не була втрачена для Бога, а втішалася Його присутністю у Царстві Небесному через цілу вічність. І могутню велич молитви ми маємо молитися за всіх. Жнива великі, а робітників мало. І чи можемо ми, ті, що спізнали Божу любов, жити своїми дрібними клопотами, коли десь помирає нерозкаяний грішник, коли мільйони життів знищуються у лоні матері. Це нечувана за своїми масштабами війна людства проти самих себе. Коли мільйони людей на землі є неохрещеними, коли безліч душ у чистилищі іноді роками очікують однієї-єдиної молитви, живущих на землі. Коли поряд з нами— алкоголізм, наркоманія, безшлюб’я, магія, самогубства. А молитва може все вчинити. І нехай зараз це питання поставить собі кожна людина у своєму серці, яка зараз нас слухає.

Кор.

Які є умови членства спільноти? Які молитви члени спільноти відмовляють?

Оксана Луговик

Умови членства у «Полум’ї любові» є надзвичайно прості. І вони є абсолютно прийнятними для кожної людини. Кожна людина, кожен член «Полум’я любові» молиться щоденно у тому місці, де перебуває. Але тут головним є духовна єдність зі спільнотою. Тобто людина у любові і молитві єднається духовно з усією спільнотою «Полум’я любові» Серцем Ісуса, Серцем Марії. І своєю молитвою, своєю любов’ю обіймає цілий світ. Серед спільних молитов «Полум’я любові»— молитви «Царю небесний», «Пресвята Троїце», Молитва вранішнього намірення, «Ангел Господній», вервиця до Діви Марії Неустанної Помочі, вервиця до Божого Милосердя.

Кор.

У якому наміренні, власне, моляться члени спільноти?

Оксана Луговик

«Полум’я любові» молиться у наміреннях, вкрай необхідних у сучасному світі: за Церкву, священиків, монахів, за здійснення Божої волі у житті всіх людей, за помираючих, за душі чистилища, проти алкоголізму, наркоманії, розпусти, безшлюб’я, проти абортів. Щоденно молимося за наші родини, за Боже милосердя для світу. Тобто у самих різних наміреннях, але всі наші намірення є за цілий світ.

Кор.

Отже, чому важливо молитися людині? Що дає їй молитва? І що дає їй така спільна молитва, невидима, можна сказати, коли люди, не бачачи один одного, єднаються у цій молитві?

Отець Тома Кушка

Без молитви людина десь втрачає сенс свого буття, сенс життя. Молитва єднає з Богом. Через молитву людина зустрічається з Богом. Бог через молитву дарує людині світло, береже, благословить, провадить у житті. Тому це так дуже важливо людині пам’ятати про молитву. І сучасний світ, сучасна людина дуже потребує молитви, хоча про це, може, не є до кінця свідома. І коли знайшлися ці люди, які зараз спільно творять «Полум’я любові», то це великий дарунок від Бога, що вони є, і вони хочуть молитися за себе, за світ, за родину, за Церкву, за єдність у Церкві. Це великий дарунок від Бога. І основна діяльність, служіння цієї спільноти «Полум’я любові»— це саме є молитва. Годі переоцінити значення, важливість і плід молитви, які приносять їхні молитви. Можна навести багато гарних і дуже яскравих прикладів, до яких плодів спричинилася їхня молитва. Ось є дуже гарний приклад, як було збережене життя ще ненародженої тоді дитини. Може, пані Оксано, ви б про це сказали декілька слів.

Оксана Луговик

Наш Божественний Спаситель сказав такі слова:«Де двоє або троє зібрані в ім’я моє— там Я серед них». І тому такою незбагненною і величною є сила молитви, коли молиться спільнота. І, власне, так, отче, я сьогодні не можу не згадати нашу маленьку красуню Світланку. Історія Світланки є така. Коли мати Світланки завагітніла, батько майбутньої дитини був категорично проти її народження на світ. Сім’ю покинули мир і любов. І Марія звернулася про допомогу до нас. Ми почали молитися. Ви знаєте, коли починаєш роздумувати над цими подіями, то дивуєшся дивовижній дії Божого милосердя. Господь посилає до батька дитини людину, яка зуміла переконати батька не губити зачате життя. Зараз Світланці вже виповнився рочок, нам надіслали її фотографію. Вона справжня красуня і улюблениця всієї родини. Вона є батьковою улюбленицею. Звичайно, це наша улюблениця, всієї нашої молитовної спільноти. І коли інші люди, побачивши фотографію, запитують нас:«Чия це дитина?», ми дружньо відповідаємо:«Наша».

Кор.

У молитовній спільноті є також дуже багато молодих людей. Що дуже цікаво, що моляться не лише люди старшого віку, середнього, а й молоді.

Оксана Луговик

Часто так буває, що люди, за яких ми молилися нашою спільнотою, за вирішення їхніх проблем через якийсь час, пізнавши силу і велич молитви, самі стають членами нашої спільноти. Вслід за матерями членами спільноти стають їхні діти, а навіть чоловіки. А часто є так, що ціла велика родина є членами спільноти «Полум’я любові». Так молитва передається від серця до серця, і так за молитвами ласка сходить на велику кількість людей, цілі родини, на цілий рід, на цілу парафію.

Кор.

Як можна стати членом молитовної спільноти «Полум’я любові»?

Оксана Лугова

Щоб стати членом, достатньо щоденно молитися у тих намірах, які я назвала. І, виконуючи ті умови, які є зазначені в умовах членства. Наша спільнота постійно видруковує буклети «Полум’я любові», в яких є видрукувано коротка розповідь про спільноту, спільні наміри і тексти молитов, а також умови членства. І ми ці буклети надсилаємо кожному, хто хоче з нами молитися. А якщо виникають ще якісь запитання, є видрукувані контактні телефони, за якими можна зателефонувати чи звернутися листом, і ми відповідаємо на всі питання.

Кор.

Куди можна звернутися, щоб отримати ці матеріали і допомогу?

Отець Тома Кушка

Можна звертатися у наш монастир, де діє парафія Серця Христового. Це у Жовкві. Контактні телефони: (252) 61 908— це номер телефону монастиря. Просити отця Тому, пароха, настоятеля парафії. А можна безпосередньо звертатися теж до пані Оксани.

Оксана Лугова

Ось ці наші телефони контактні ініціативної групи— це три особи. Адреси і телефони є видрукувані у кожному буклеті нашої спільноти.

Кор.

Чи ви можете ці буклети висилати поштою?

Оксана Лугова

Ми їх висилаємо поштою, і люди до нас приїжджають. Ми їх даруємо, розповсюджуємо на прощах. Було б бажання молитися, і наша спільнота є відкрита для всіх. І я запрошую всіх людей доброї волі об’єднатися з нами у молитві.

Кор.

Що б ви побажали слухачам радіо «Воскресіння», а також членам молитовної спільноти «Полум’я любові»?

Отець Тома Кушка

Я б побажав, щоб люди мали більше бажання молитися, щоб відновили у собі такий молитовний дух. І щоб через молитву віднаходили радість у своєму житті. Щоб молитва допомагала долати різні труднощі, які трапляються у житті. А для спільноти «Полум’я любові», щоб щораз більше людей долучалося до їхнього молитовного руху, щоб молитва тривала. Бо поки буде молитва, то буде надія на майбутнє нашого народу, нашої Церкви. Потреба у молитві дуже велика у теперішній час.

Оксана Луговик

Ще 2000 років тому наш Божественний Спаситель сказав такі слова:«Вогонь прийшов Я кинути на землю, і як Я прагну, щоб він уже запалав». Ми хочемо, щоб той вогонь любові, який прийшов запалити наш Божественний Спаситель, розгорівся по всій землі. Полум’ям любові загоряться людські серця по всій землі, на всіх континентах. І полум’я любові огорне цілий світ. Ми ще і ще шукаємо люблячі людські серця, щоб злучитися у молитві і любові. І сьогодні ми хочемо подякувати радіо «Воскресіння», подякувати Богові, що дав нам цю можливість промовляти до сердець багатьох людей, які нас зараз слухають. І ми хочемо сьогодні подякувати тим членам «Полум’я любові», скласти щиросердечну вдячність за кревну і натхненну працю на славу Божу. Ми бажаємо всім вам Божого благословення і щедрих Божих ласк на всіх ваших земних дорогах. Нехай любов у ваших серцях горить справжнім, великим полум’ям. Незгасимим полум’ям. А за вашими молитвами щоб тисячі інших людей спізнали Божу любов. Ми запрошуємо сьогодні ще і ще всіх людей доброї волі об’єднатися з нами у молитві за цілий світ. Злучім у молитві і любові серця. Ми запрошуємо до співпраці священиків, мирян, монастирі. Запрошуємо всіх людей доброї волі, незалежно від конфесій. Тому що «Полум’я любові»— це надконфесійна, міжконфесійна спільнота. І приналежність до конфесії не має ріякого значення.

Кор.

Дякую дуже вам, що прийшли у нашу студію і розповіли слухачам детальніше про цей рух. І ще раз нагадуємо нашим слухачам, що у гостях радіо «Воскресіння» був священик Тома Кушка, ЧСВВ, духівник спільноти «Полум’я любові», та пані Оксана Луговик, лідер спільноти.

Фрагмент програми радіо «Воскресіння». (Підготувала Любомира Бурка).

Опубліковано у Інтерв’ю Коментарі | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.