УГКЦ відзначила першу річницю освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві

Вірою людина поєднується своїм духом, своєю душею і тілом з Богом – найвищим добром. І лише тоді, коли вона є в Ньому і з Ним, може перемогти зло. Про це сказав 17 серпня Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в першу річницю освячення собору.

Предстоятель привітав усіх прочан, які прибули на прощу, «аби тут, у серці України, благати в Господа Бога миру для нашої землі, Божого благословення і сили вистояти в боротьбі, що її сьогодні ведемо».

«У Божому Слові святого Євангелія в цю неділю ми споглядаємо апостолів, які пережили поразку… Потім апостоли приходять до Христа, намагаючись зрозуміти, в чому полягала їхня помилка. Він їм каже про віру. Переможцем може бути тільки віруюча людина. Перемогти зло може лише той, хто вірить у Бога. Бо віра – це єднання, – єднання людини з її Творцем», – наголосив проповідник.

Блаженніший Святослав просить людей замислитися над важливістю віри, завдяки якій ми можемо перемогти зло. «Для віруючої людини нема нічого неможливого, бо у своїх думках, вчинках і бажаннях вона вміщає Бога і Його силу. І навіть тоді, коли в цій боротьбі людська сила не здатна чогось змінити, через таку віруючу особу проявляється вся сила божественної благодаті. Тому Ісус Христос каже, що боротьбу можна вистояти лише в молитві й пості. Чому? Бо молитва і піст не зміннють Бога, Його намірів. Молитва й піст змінюють молільника і посника. Віруюча людина, яка стоїть у молитві й пості, очищається, просвітлюється і єднається з тим, до кого в молитві взиває. І через неї Господь може творити неможливі для людини діла», – вважає архиєрей.

Він відзначив, що ми прийшли на сьогоднішню прощу, щоб відсвяткувати першу річницю освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового.

«Як ми поглянемо на історію його будівництва, а особливо на останні кроки до його освячення торік і те, як ми пережили цей тяжкий рік після його освячення, то можемо з упевненістю сказати, що це Господь збудував свій храм руками віруючих людей», – вважає Глава Церкви.

Він зазначив, що цей храм став осердям віри добрих, чесних людей. Храм, який, можливо, у найтяжчі хвилини історії України став домом для багатьох голодних, поранених, потребуючих.

«Ми продовжуємо стояти в цьому храмі в молитві й пості, щоб остаточно перемогти це зло, до боротьби з яким ми стали майже рік тому. Віримо, що поєднані з нашим Господом, ми станемо переможцями добра над злом, Божої сили над людською гріховністю і невірністю», – сказав Предстоятель Церкви.

Глава УГКЦ подякував усім, хто трудився над побудовою собору.

Під час Літургії духовенство і миряни відновили хресні обіти. А наприкінці Богослужіння Блаженніший Святослав освятив воду в Дніпрі та благословив нововикладену мозаїку святих Володимира і Ольги при вході до собору.

З Главою Церкви співслужили: владика Борис (Ґудзяк), Єпарх єпархії Святого Володимира у Франції, владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийської єпархії, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Глава УГКЦ освятив собор 17-18 серпня 2013 року з нагоди 1025-річчя Хрещення України-Русі. Тоді участь у цій історичній події взяли понад 20 тисяч прочан та більше як 700 священиків.

Рік після освячення в житті собору ознаменувався якісним зростанням. Відбулися архиєрейські хіротонії владики Василя (Тучапця) та Михайла (Бубнія). Довкола храму сформувалися різні християнські спільноти. Це і молодь, і жіноцтво. Нині при соборі до першої своєї сповіді готуються 80 дітей, а минулого року починали з п’ятнадцяти. Цього літа також вперше провели дитячий табір «Канікули з Богом».

Одним із ключових моментів у житті спільноти собору стала діяльність «Патріаршої криївки». Коли взимку на Майдані Незалежності лунали постріли та вибухи, активісти знаходили притулок тут, на Лівому березі.

«В одну ніч у нас могло ночувати 1100-1200 людей. Це дуже багато. Тут була і молитовна зона, і їдальня, і спілкування зі священиками», – сказав у коментарі для «Живого.ТБ» владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Навіть попри такий насичений рік, собор Воскресіння Христового як будівля досі незавершений. Чекають на руки майстрів як подвір’я, так і внутрішнє оздоблення храму.

Владика Йосиф пояснив, що це пов’язано з браком коштів, адже не проводилося активного збору пожертв, а тому «не було матеріального підґрунтя до великих проектів». «За цей рік ми просто віддавали борги і робили такі дуже вимушені проектні будівельні роботи», – сказав Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

На прочан, які 16-17 серпня прибули до собору з нагоди першої річниці його освячення, чекав своєрідний подарунок: нещодавно обабіч центрального входу завершили дві мозаїчні ікони святих Володимира і Ольги.

 

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.