У Римі вшанували пам’ять владики Степана Чміля

Українська громада Рима вшанувала 100-річчя з дня народження владики Степана Чміля (1914-1978), першого українського салезіанина візантійського обряду, згодом ректора Української папської малої семінарії в Римі. З цієї нагоди в соборі Святої Софії Глава УГКЦ 12 жовтня очолив Божественну Літургію та поминальну Панахиду в крипті собору, де похований владика Степан.

Роз’яснюючи євангельський уривок цього дня про покликання апостолів та чудесну ловлю риби, Блаженніший Святослав пригадав, що “дуже часто в нашому щоденному житті ми трудимося, будуємо плани на майбутнє, але не все нам вдається. Однак саме цей досвід невдачі та марних людських зусиль є нагодою, щоб відкрити присутність всемогутнього Бога”. На його переконання, події в Україні є нагодою “досвідчити присутність Бога в житті українського народу”.

“Так сталося, що серед малих хлопців, котрих владика Степан Чміль навчав про присутність Триєдиного Бога в їхньому житті, був майбутній Папа Франциск. Святіший Отець сам розповідав мені, що під час навчання в салезіанській школі, коли інші хлопці ще спали, малий Хорхе Марія Бергольо прислуговував о. Степану Чмілю під час Служби Божої”, – розповів Блаженніший Святослав.

Після богослужінь у конференційному залі будинку товариства “Свята Софія” відбулася конференція, присвячена вшануванню пам’яті владики Степана Чміля. Зокрема, ченці Салезіанського чину з України презентували книжку про його життєвий шлях “Світло Святості” авторства владики Андрія Сапеляка. Гості також мали нагоду оглянути виставку біографічних світлин першого українського салезіанина, підготовану Посольством Польщі при Апостольській Столиці.

Особистими спогадами про владику Степана Чміля із присутніми поділився о. Євген Небесняк, український священик з Англії. Він, зокрема, наголосив на молитовній поставі святця: “Отець Степан був людиною постійної молитви. Хоча його робочий день був насичений різними завданнями, він завжди знаходив час для молитви”.

Додамо, що на заходах були також посли України та Польщі при Апостольській Столиці п. Тетяна Іжевська та п. Пйотр Навіна-Конопка відповідно.

 

Прес-служба товариства “Свята Софія”

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.