У Львові представили документальну стрічку, одним із героїв якої став Блаженніший Любомир (Гузар)

9 вересня 2014 року у львівському Кінопалаці «Театральна» відбулася презентація документального фільму «Сходи Якова». Участь у ній взяли владики Синоду Єпископів УГКЦ, який проходить 7 – 14 вересня в Брюховичах поблизу Львова. Крім цього, на представленні фільму були й самі його герої – Юрій Шухевич та Борис Білинський.

Додамо, що ця 53-хвилинна стрічка розповідає життєві історії трьох однокласників: Архиєпископа-емерита УГКЦ Любомира (Гузара), багаторічного політв’язня радянських таборів Юрія Шухевича та онкохірурга Бориса Білинського. Як відомо, герої фільму були вихованцями Першої львівської гімназії. Однак у 1944 році, після завершення навчального року, їхні долі розійшлися.

Майбутній очільник УКГЦ Любомир емігрував із батьками до Австрії, а звідти до США, потім переїхав до Рима. Борис Білинський став у Львові онкохірургом, одним із найвідоміших в Україні. Натомість Юрій Шухевич через діяльність батька Романа Шухевича, який був командиром УПА, 31 рік свого життя провів у радянських таборах.

І от через багато років однокласники зустрічаються у львівській кав’ярні на даху старого будинку. Вони діляться один з одним пережитим.

Найбільш зворушливим епізодом стала кінцівка фільму. У ній троє товаришів прощаються, домовляючись про зустріч, яка відбудеться тоді, «коли Бог дозволить».

Робота над фільмом тривала від листопада 2013 року до серпня 2014-го. Його перше представлення вже відбулося в Києві 23 серпня.

За словами о. Ігоря Яціва, керівника Департаменту інформації УГКЦ, цей фільм  показує епоху, в якій жили ці великі постаті. «На їхньому досвіді, їхніх думках, усьому ними пережитому будувався сюжет фільму», – зазначив він.

Повідомляємо, що у Львові документальний фільм “Сходи Якова” незабаром вийде в прокат. У  Кінопалаці “Театральна” його демонструватимуть щодня від 11 до 17 вересня (початок о 17:50).

Департамент інформації УГКЦ

 

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.