Цьогорічний вертеп у Ватикані: «Франциск 1223-Франциск 2013»

«Франциск 1223-Франциск 2013» – така назва цьогорічного вертепу на площі святого Петра у Ватикані, який подарував Вселенському Архиєреєві кардинал Крешенціо Сепе, Архиєпископ Неаполя. Цей мистецький вертеп, виготовлений за неапольськими традиціями однією з найславніших майстерень, що славиться давніми традиціями, спочатку був подарований для нього. Але, в свою чергу, кардинал Сепе вирішив зробити подарунок для Святішого Отця.

Вертеп складається із 16-ти пастухів, одягнених у характерний неаполітанський одяг ХVІІІ сторіччя, які на фоні традиційного пейзажу регіону Кампанія оточують сцену Христового Різдва. Крім Дитятка Ісуса, Пресвятої Богородиці, святого Йосифа та трьох царів, представлені інші численні персонажі, які втілюють всі суспільні прошарки та представляють всі фази людського життя – від дитинства до старості.

Фігури вертепу зберігають живу виразність облич, хоч майстри, які його створили, збільшили висоту статуй з традиційних 30-ти сантиметрів до двох метрів. А сама сцена Христового Різдва представлена в скелястій печері, заввишки 6 метрів.

Урочиста церемонія відкриття вертепу на площі святого Петра у Ватикані передбачена на 16:45 римського часу. На завершення церемонії, за традицією, яку розпочав блаженний Папа Іван Павло ІІ, Папа Франциск засвітить у вікні своєї бібліотеки «Свічку миру».

Цьогорічне Різдво – перше для Хорхе Маріо Берґольйо, як Папи Римського. І вперше в історії у Ватикані перебувають два Святіші Отці – Папа Франциск і Папа-емерит Венедикт ХVІ, який живе в приміщеннях колишнього ватиканського затворницького монастиря «Мати Церкви».

Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.