Церква наголошує на центральній ролі хлібороба. Папа Венедикт XVI до учасників Ради Міжнародного Фонду Сільськогосподарського Розвитку

«У своєму навчанні та в своїй діяльності Католицька Церква завжди підтримувала важливу роль хлібороба, закликаючи до конкретних політичних і економічних рішень, які його стосуються», – написав Папа Венедикт XVI до учасників 36-ї сесії Ради керівників Міжнародного Фонду Сільськогосподарського Розвитку, яка минулого тижня відбувалася у Римі. Ця організація має на меті боротьбу з голодом і бідністю в сільських регіонах країн, що розвиваються. Фонд надає фінансування у вигляді позик та грантів для здійснення різних проектів. Він фінансується за рахунок добровільних пожертв від урядів, спеціальних внесків, надходжень від погашення кредитів та з інвестиційної діяльності. Щороку відбувається засідання Ради керівників фонду, до якої входять усі країни-члени.

Святіший Отець похвалив підхід, який застосовує МФСР, віддаючи перевагу послідовному розвиткові перед простим наданням допомоги, а також передбачаючи надання безвідсоткових позик, а навіть дарувань, вибираючи їх адресатами «найбідніших серед бідних». «Така діяльність, – читаємо у папському посланні, – показує, що логіка, натхнена принципом безкорисливості та культурою дару, може “знайти своє місце серед звичної економічної діяльності”(Caritas in veritate, 36)».

«Підхід, якого дотримується Фонд, – відзначив Венедикт XVI, – поєднує викорінення бідності не лише з боротьбою проти голоду та гарантування продовольчої безпеки, але також створенням нагод для праці, інституційних структур та тих, які приймають рішення». Адже коли згаданих факторів не вистачає, то «зменшується участь хліборобів у рішеннях, які їх стосуються», а як наслідок, в них загострюється почуття обмеження «їхніх здібностей та їхньої гідності».

Папа відзначив два особливі напрямки, в яких працює фонд. Перший – це постійна увага, звернена на Африку, де підтримуючи проекти мікрокредитування, МФСР надає скромні, але незамінні засоби для небагатих рільників, залучаючи їх також до участі в прийнятті рішень та управлінні. А другим напрямком, на який звернув увагу Святіший Отець, є підтримка корінних народів.

Зауваживши, що в своєму навчанні та діях католицька Церква завжди підтримує центральну роль хлібороба, Венедикт XVI відзначив співзвучність цих поглядів з тим, що здійснюється фондом з метою визнання рільників, як окремих осіб, так і малих груп, вчиняючи їх дійовими особами розвитку їхніх громад та країн. «Увага до особи, в її індивідуальному та суспільному вимірах, буде ще ефективнішою, якщо її здійснювати через форми асоціацій, кооперативів та невеликих родинних підприємств, яким буде надана можливість виробляти дохід, достатній для забезпечення гідного образу життя», – додав він.

Радіо Ватикан

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.