Роль Церкви у подоланні ВІЛ/СНІДу в Україні

30 листопада 2012 року у конференц-залі філософсько-богословського факультету УКУ, що у Львові, з ініціативи Комісії УГКЦ душпастирства охорони здоров’я відбулася конференція «Роль Церкви у подоланні ВІЛ/СНІДу».

Конференція розпочалася Молебнем за недужих, який очолив Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський. Як сказав Митрополит, щороку 1 грудня у світі згадують людей, які обійняті нищівною хворобою ВІЛ/СНІДу: «УГКЦ створила Комісію душпастирства охорони здоров’я, залучаючи до неї відповідних людей, які стараються застерігати вірних і направляти їх дорогою правильного християнського життя». «Відомо, що шляхом поширення цієї недуги є статеве спілкування. Тому Церква закликає не вступати в статеві контакти тим, хто знаходиться поза подружніми зв’язками», – зауважив Митрополит Львівський і додав, що таких хворих можна потішити не тільки словом, а й молитовною духовною підтримкою. «Коли хвора людина переймається причиною своєї недуги й не звинувачує в цьому Бога, тоді вона нічого не втрачає, а здобуває», – зазначив Владика Ігор.

Серед присутніх на конференції був також о. Богдан Білас, секретар Архиєпископа Львівського і Галицького УПЦ МП, о. Юрій Кінас, голова Синодального відділу «Місія Церква та медицина» УПЦ МП, та о. Володимир Несторенко, референт Душпастирства лікарів і медсестер Львівської архидієцезії РКЦ.

За словами о. Андрія Логіна, голови Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, конференція має на меті підсумувати досвід, зібраний різними структурами і організаціями, які допомагають ВІЛ-інфікованим та залежним від СНІДу, а також відкриває можливості для співпраці у боротьбі із цією недугою.  Отець Андрій доповідав про антропологічні та моральні основи церковного ставлення до хворих на ВІЛ/СНІД. «Переконаний, що ВІЛ-інфікована людина має право на шанобливе ставлення. Вона також потребує особливого супроводу в дусі християнської любові; вона має право на опіку та милосердя», – зазначив священнослужитель. Далі прозвучали доповіді о. д-ра Сергія Олінійчука, п. Дзвенислави Чайківської, о. Василя Пантелюка, о. Олега Жаровського, п. Лесі Остап’юк, п. Галини Мохній, п.Івана Миронка та п. Вікторії Білак-Лук’янчук. Обговорення продовжилося у секційних групах.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.