Роль греко-католицького духовенства в суспільно-політичному та національно-культурному житті українців обговорювали у Коломиї

У Коломийському національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені о. Й. Кобринського 18 жовтня провели Всеукраїнську наукову конференцію “Греко-католицьке духовенство в суспільно-політичному та національно-культурному житті українців”, яку присвятили 1025-річчю Хрещення України-Русі.

Доповідачі конференції – науковці в галузі історії, богослов’я, етнографії, мистецтвознавства з Івано-Франківщини, Львівщини, Тернопільщини, Рівненщини та Донеччини.

Провідними темами конференції стали: “Роль Греко-Католицької Церкви в українському національному відродженні” (ХІХ – ХХ ст.); “Священичі родини в громадсько-культурному житті України”; “Греко-Католицька Церква в роки воєнних лихоліть ХХ ст.”; “Капеланство як релігійно-церковний феномен”; “Греко-Католицьке духовенство в підпіллі та еміграції”; “Роль жінки у вихованні української греко-католицької родини” тощо.
Конференцію відкрила генеральний директор Музею Ярослава Ткачук, яка привітала делегатів конференції, громадськість міста з цією подією та сформулювала мету заходу, процитувавши із Заповіту Патріарха Йосифа Сліпого: “Християнська Родина та Рідна Українська Школа – це передумови здорового виховання прийдешніх поколінь! Отож, заповідаю вам: відроджуйте їх і рятуйте їх в Україні й у всіх країнах поселення нашого Українського народу!”.

“Коли глянути на минуле XX століття, що позначене двома світовими війнами, наш народ зазнав гіркоту втрат, завоювань рідної землі, жорстокого переслідування. Українська Греко-Католицька Церква зі своїм духовенством і вірними стала доказом глибокої незламної віри та разом із Христом вийшли на свою Голготу. Сьогодні ми знову перегорнемо сторінки історії і зможемо багато дізнатися нових відомостей, які віднайдені дослідниками”, – промовив до присутніх о. Іван Остафійчук, декан Коломийський. Священик передав благословення на роботу конференції від владики Василя (Івасюка), Адміністратора Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, який бере участь зустрічі греко-католицьких єпископів Європи в м. Кошице (Словаччина).

“Дуже важливо знати про людей, які під час переслідування і гоніння справді боролися за ідею добра та ідею служіння вищим цінностям. Легко про це говорити зараз, але як було важко говорити про це 100, 50 чи 30 років тому”, – сказав до присутніх начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак. Відомий історик, краєзнавець Петро Арсенич, звертаючись до присутніх науковців, закликав до пошуку нових джерел для висвітлення означених тем і сприяти їх дослідженню у роботах молодих фахівців.

У рамках конференції було відкрито виставку творів сакрального мистецтва членів Спілки іконописців України – молодих художників і випускників Львівської національної академії мистецтв, зокрема кафедри сакрального мистецтва, які розробляють та виконують проекти розпису церков і комплексів ікон для іконостасів. Присутні побачили документальний фільм, який допомагає знайти відповідь на питання: якою повинна бути сучасна ікона?

Матеріали конференції, а це понад 30 наукових досліджень, побачили світ у першому накладі наукового збірника. Організатори конференції – Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені о. Й. Кобринського, Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника, Івано-Франківська обласна рада, Івано-Франківська обласна державна адміністрація та Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.