Різдвяне послання «Urbi et Orbi» (місту Риму та світові) Вселенського Архиєрея Венедикта XVI (25.12.2012)


«Veritas de terra orta est!» – «Істина із землі проросла!» (Пс 85,12).

Дорогі брати й сестри у Римі та в усьому світі, благодатного Різдва всім вам та вашим родинам!

Моє різдвяне побажання в цьому Році віри висловлюю ось цими словами, взятими із псалма: «Істина проросла із землі». У псалмі ці слова знаходимо в майбутньому часі: «Істина проросте із землі»: це є звіщення, обітниця, що супроводжується іншими виразами, які разом звучать ось так: «Милосердя й вірність зустрінуться разом, справедливість і мир поцілуються між собою. Правда з землі зійде, і справедливість дивитиметься з неба. Та й сам Господь дасть щастя, і земля наша дасть урожай свій. Перед ним ітиме справедливість і спасіння, – там, де він буде ступати» (Пс 85, 11-14).

Сьогодні сповнилося це пророче слово! В Ісусі, народженому у Вифлеємі з Діви Марії, дійсно зустрічаються любов та істина, справедливість і мир поцілувалися; істина проросла з землі та з неба зійшла справедливість. Святий Августин пояснює це вдалим порівнянням: «Що таке істина? Божий Син. Що таке земля? Це – тіло. Запитай себе, звідки народився Христос, то побачиш, чому істина проросла із землі… істина народилася з Діви Марії» (En. in Ps. 84,13). В одній різдвяній проповіді він стверджує: «Цим святом, яке випадає щороку, ми, отже, святкуємо день, в якому здійснилось пророцтво: “Істина зійшла з землі і також справедливість прихилилася з неба”. Істина, що перебуває в лоні Отця, проросла із землі, тому що перебувала також у лоні Матері. Істина, Яка панує над усім світом, проросла з землі, щоб її підтримували руки жінки. Істина, Яку не може помістити небо, проросла із землі, щоб бути покладеною у яслах. Заради кого Бог, такий величний, став настільки смиренним? Очевидно, без жодної користі для Себе, але з великою користю для нас, якщо увіруємо» (Sermones, 185, 1).

«Якщо увіруємо». Ось сила віри! Бог зробив усе, зробив неможливе: став тілом. Його всемогутність любові здійснила те, що виходить за межі людського розуміння: Безмежний став дитиною, увійшов у людство. Однак, цей Самий Бог не може увійти в моє серце, якщо я сам не відкрию двері. Porta fidei! Двері віри! Можемо навіть злякатися цієї нашої зворотної всемогутності. Ця влада людини закритися перед Богом може нас налякати. Але ось дійсність, яка розганяє цю темну думку, надія, яка перемагає страх: істина проросла! Бог народився! «Земля принесла свій плід» (Пс 67,7). Так, існує добра земля, земля здорова, вільна від будь-якого егоїзму та замкненості. Існує на світі земля, яку Бог приготував для того, щоб прийти та оселитися між нами. Його домівка для Його присутності у світі. Ця земля існує, і також сьогодні, 2012 року, з цієї землі проросла істина! Тому, у світі існує надія, надія, гідна довіри також і у найважчі хвилини та ситуації. Істина проросла, приносячи любов, справедливість і мир.

Так, нехай проросте мир для сирійського народу, глибоко зраненого та розділеного конфліктом, який не щадить навіть беззахисних та вбиває невинні жертви. Ще раз звертаюся із закликом до припинення кровопролиття, та щоб полегшити надання допомоги біженцям та евакуйованим, щоб через діалог знайти політичну розв’язку конфлікту.

Нехай же проросте мир у Землі, де народився Відкупитель, і нехай Він дарує ізраїльтянам і палестинцям відвагу покласти край надмірним рокам боротьби та поділів, з рішучістю ступивши на шлях переговорів.

У країнах Північної Африки, які переживають глибокий перехід у пошуках нового майбутнього, зокрема, у Єгипті, землі улюбленій та благословенній дитячими роками Ісуса, нехай же мешканці спільно будують суспільства, що ґрунтуватимуться на справедливості, пошані до свободи й гідності кожної людини.

Нехай же проросте мир на розлогому Азійському континенті. Нехай Дитя Ісус з благоволінням погляне на численні народи, що проживають на цих землях, а особливо на тих, які вірують в Нього. Нехай Цар Миру зверне свій погляд на нових керівників Китайської Народної Республіки у зв’язку з великим завданням, яке на них чекає. Сподіваюсь, що вони оцінять вклад релігій, в пошані до кожної з них, щоб і вони могли спричинитись до будування солідарного суспільства, на користь цього благородного народу та всього світу.

Нехай же Христове Різдво посприяє поверненню миру в Малі та згоди в Нігерії, де жорстокі теракти і надалі приносять жертви, особливо, серед християн. Нехай же Відкупитель поспішить з допомогою біженцям на сході Демократичної Республіки Конго та дарує мир Кенії, де криваві замахи уразили цивільне населення та місця культу.

Нехай Дитя Ісус благоволить численних віруючих, що прославляють Його в Латинській Америці. Нехай помножить їхні загальнолюдські та християнські чесноти, підтримає тих, хто змушений емігрувати від своїх родин та зі своєї землі, нехай зміцнить правителів у їхніх зобов’язаннях на користь розвитку та в боротьбі зі злочинністю.

Дорогі брати й сестри! Любов та істина, справедливість і мир зустрілися, втілилися в людині, яка народилася у Вифлеємі з Пресвятої Марії. Цей чоловік – це Син Божий, це Бог, що об’явився в історії. Його народження є паростком нового життя для всього людства. Нехай же кожна земля зможе стати добрим ґрунтом, який приймає та пророщує любов, істину, справедливість і мир.

Благодатного всім Різдва!

Повідомляє Радіо «Ватикан»

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.