Відзначенню 950-річчя Хрещення України-Русі на Галичині присвячена виставка у Львівському музеї історії релігії

У Львівському музеї історії релігії відкрито міні-виставку до 1025-річчя Хрещення України-Русі. Темою виставки стало відзначення 950-річчя Хрещення України-Русі на теренах Галичини.

Ще наприкінці 1937 року від митрополичого ординаріату Галицької Церковної Провінції Митрополит Андрей Шептицький підписав указ про урочисте святкування ювілею Хрещення українського народу, потім підготували і видали спеціальне Пастирське послання, створили ювілейний комітет. У проекті програми зазначалось, що святкування ювілею триватиме з 31 липня 1938 до 1 серпня 1939 року, а всенародне свято у Львові відбуватиметься у травні 1939 року протягом трьох днів.

Упродовж ювілейного року чимало громад парафій та повітів Галичини святкували Хрещення українського народу. До них долучилася й українська греко-католицька спільнота в діаспорі.

Цю пам’ятну подію в житті українського народу урочисто вшанували в Апостольській Столиці. Тут, зокрема, відбулися святкові богослужіння, виголошення рефератів, в яких взяли участь найвищі достойники – кардинали, архиєпископи, священики, настоятелі чернечих спільнот, віруючі різних національностей та обрядів.

Папа Пій ХІІ надіслав  вірним візантійсько-слов’янського обряду вітального листа-послання, в якому підкреслював, що “частина тих народів, які покликуються на походження від Св. Володимира і на свою давню славу, терпить важкі переслідування, навіть кроваві, та заражена на нелюдську пропаганду проти Божого імени”.

В експозиції виставки розміщено літографію картини В. Коноша «Хрищення Руси-України», що була спеціально надрукована у львівському видавництві «Унія» до ювілею. Цікавим є й латунний хрест, усередині якого викарбувано «988 – 1938».

Родзинкою міні-виставки є світлина фотографа М. Шалабавки – Митрополит Андрей Шептицький на фоні собору Святого Юра, спеціально до свята підсвіченого ілюмінацією. Цю фотографію для експозиції   надала Наукова бібліотека імені В. Стефаника НАН України.

Глядач побачить ікони св. Володимира, вперше виставлені з фондів музею, періодичні видання 1938 – 1939 рр. –  часопис «Нива», «Українське юнацтво», «Дзвони», які висвітлюють питання ювілею.

Фондова група «Архів» представила унікальний документ, в якому Управа парафії і храму Преображення св. Спаса у Львові та  Парафіяльна рада повідомляють, що на честь 950-ліття Хрещення Русі-України при допомозі  віруючих «справила два дзвони, даючи їм імена наших великих просвітителів – Св. князя Володимира і Св. княгині Ольги».

Ця невеличка експозиція –  це лише часточка численних історичних та мистецьких скарбів Львівського музею історії релігії, що їх музейники не лише дбайливо зберігають, а й відкривають  для глядачів.

Ірина Цебенко,

завідувачка відділом ЛМІР

тел.: (032) 2614822, 2357007, 2356100

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.