Владика Богдан (Дзюрах): «Президент Порошенко відкрив нову сторінку в погляді на історію національно-визвольних змагань»

Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, узяв участь в урочистому засіданні Верховної Ради, присвяченому 70-річчю перемоги над нацизмом у Європі та Дню пам’яті загиблих у Другій світовій війні.

«…Не маю сумніву, – сказав Президент Петро Порошенко у своєму виступі, – що ми переможемо, адже захищаємо рідну землю. Переможемо, як перемогли 70 років тому наші діди і прадіди. Слава всім воїнам-переможцям у Другій світовій війні! Слава ветеранам Української Повстанської Армії, учасникам українського національно-визвольного руху, які чи не вперше присутні на подібній церемонії на такому високому державному рівні. Слава бійцям антитерористичної операції, учасникам війни українського народу за незалежність та європейський вибір!»

«Насамперед цей день – це день пам’яті, скорботи і молитви, – сказав у коментарі Департаменту інформації владика Богдан. – Саме з такими почуттями я сьогодні вирушав на урочисті заходи за участю найвищих осіб Української Держави, а також Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, як рівно ж – представників іноземних держав та очільників Українських Церков». «Ми всі – українці і люди доброї волі з-за кордону – були сьогодні об’єднані, – об’єднані у вдячності Богу за дар перемоги 70 років тому, а водночас – об’єднані у вдячності і в молитві за наших воїнів, котрі сьогодні, ризикуючи власним життям, захищають рідну землю та наближають такий жаданий усіма мир на Сході України».

Особливістю сьогоднішнього засідання українського парламенту було, – за словами владики Богдана, – те, що депутати уступили місце в залі засідань Верховної Ради ветеранам Другої світової війни, ветеранам національно-визвольних змагань і воїнам-учасникам АТО, які захищають Україну від російського агресора. «Це був промовистий знак вдячності депутатського корпусу і усього українського народу ветеранам, а також вияв надзвичайної пошани сьогоднішнім героям – захисникам вітчизни на Сході України», – додав Секретар Синоду.

На його думку, нині відчувався «новий подих правди у стінах парламенту», тому що під час засідання «чи не вперше за роки незалежної України з трибуни Верховної Ради, поряд з привітаннями ветеранам Другої світової війни, котрі воювали в лавах Радянської армії, прозвучало: «Слава героям національно-визвольних змагань і ветеранам УПА», причому з вуст очільника Української Держави, Головнокомандувача Збройних Сил – Президента України». Загалом, вважає єпископ, цьогорічні відзначення 70-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі наповнені новим змістом, який виражають два слова: пам’ять і примирення.

На його думку, «обов’язком держави і кожного українця зокрема є плекати пам’ять про наших героїв, і то про всіх без винятку. Ця пам’ять повинна нас об’єднати у вдячності за дар перемоги, у молитві за загиблими і турботою про тих, хто ще є між нами. Пам’ять, поєднана з вдячністю, турботою і молитвою, буде знаком примирення з минулим і основою, на якій будуватимемо наше майбутнє». Окрім цього, пам’ять про героїв минулого, на думку Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ, важлива з двох причин: «По-перше, ідеться про справедливість щодо цих осіб, які віддавали своє життя за Україну, але впродовж десятиліть комуністичного режиму їх подвиг був замовчуваний, а вони самі – переслідувані та знеславлені.  З іншого боку, визнання заслуг учасників національно-визвольних змагань є даниною історичній правді та запорукою невідворотності змін в Українській Державі. Ми повинні відкрити всю правду про наше минуле, навіть якщо до її сприйняття декому буде потрібно ще певного часу. Усе ж, лише правда є тим фундаментом, на якому можна збудувати солідну і безпечну будівлю національного дому, ім’я якому – Україна. Адже сам Господь запевнив: «Ви пізнаєте правду і правда зробить вас вільними». То ж нинішні урочистості є, на мою думку, ще одним великим кроком назустріч справжній свободі нашого народу та утвердженню соборної Української Держави», – сказав владика Богдан.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.