Покровителя в’язничного капеланства буде проголошено під час прощі до Зарваниці

Щороку десятки тисяч прочан з України та з-за кордону збираються для спільної молитви в Марійському духовному центрі – Зарваниці. Цього року Всеукраїнська та Молодіжна проща відбудеться 19-20 липня.

У цей особливий час вірні Української Греко-Католицької Церкви зможуть присвятити себе Богові, задуматися над своїм життям, принести прохання про прощення своїх провин і про сповнення бажань.

Та особливою вона стане для в’язничних душпастирів, адже саме в ці дні блаженного священномученика Василія Величковського буде проголошено покровителем в’язничних капеланів УГКЦ.

Постать блаженного Василія Величковоського як покровителя для в’язничного капеланства обрано невипадково, адже в камері смертників він зберігав людську гідність і вчив цього інших.

«Отримавши вирок смерті й перебуваючи впродовж трьох місяців у камері смертників, блаженний Василій опинився в центрі тих в’язнів, які з трепетом серця розуміли, що їхнє життя скоро закінчиться, і все, що стосується їхніх стосунків із Господом, набувало надзвичайно важливого значення. Як зберегти гідність? Як не впасти в розпач? Не благати про помилування? Вони зверталися до нього, щоби він укріпив їх», – розповів о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу душпастирства у пенітенціарній службі УГКЦ, у відеоблозі Живого ТБ.

В’язничний капелан нагадує, що блаженного Василія НКВС засудив за священицьку діяльність і той провів у камері смертників три місяці, проте з Божої волі смертний вирок замінили на десять років ув’язнення в концентраційних таборах Воркути.

«Опинившись спершу у в’язниці, а потім у таборі, блаженний Василій Величковський зберігав непохитне відчуття людської гідності, яке походило з глибини його віри, а також з його молитви – відчуття присутності Божої. Це дивувало всіх… Перебуваючи серед різних в’язнів, він звертав на себе увагу як особа, з якої можна було зачерпнути цього почуття гідності. І хто його втрачав у різний спосіб, той мав шанс одержати зразок як триматися», – розповідає о. Костянтин.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.