Підсумок візиту Глави УГКЦ до Луцького екзархату

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) завершив свій офіційний пастирський візит до Луцького екзархату. Він тривав з 26 по 31 березня.

Метою візиту було протягом тижня відвідати громади, ознайомитися з їхніми потребами, щоб допомогти в розвитку церков, дати рекомендації, поради, можливо, створити нові структури, громади, а також вирішити конкретні пастирські питання.

За цей час Глава Церкви встиг побувати в Луцьку, Рівному, Здолбунові, Дубні, Нововолинську, Володимирі-Волинському та Ковелі.

Свою візитацію Блаженніший Святослав розпочав 26 березня з Луцька, де зустрівся з духовенством екзархату та Міським головою Миколою Романюком, з яким обговорив становище греко-католиків на Волині та пообіцяв вірним, що незабаром почнуть зводити катедральний собор УГКЦ у Луцьку.

Тут Глава Церкви відзначив великий позитив існування у Волинській області Ради Церков, чого немає в інших регіонах України. Верховний Архиєпископ УГКЦ поставив таку співпрацю між Церквами на Волині в приклад усій Україні.

У Луцьку Першоієрарх не забув і про молодь, з якою мав окрему зустріч. Він запевнив молодих людей що Глава Церкви їх любить, про них пам’ятає і дбає та їм служить.

27 березня Глава і Отець греко-католиків відвідав Рівне та Здолбунів. Перебуваючи в цих містах, Предстоятель Церкви з вірними молився Акафіст до страстей Христових. У зверненні до громади він наголосив на важливості зростання у вірі апостолів та великого князя Володимира, насліддя від яких ми отримали. «Ми маємо бути вдячними за дар віри. Апостол Павло говорить, що віра – пізнання речей невидимих. Тому в нашому духовному житті саме віра є надзвичайно важливим чинником, котрий зумовлює рух у зростанні в чеснотах. Людина наділена великим потенціалом і силою, однак людина є обмеженою, і власне віра допомагає їй злетіти дуже високо», – зазначив Блаженніший Святослав.

У Рівному він зустрівся з Мером міста Володимиром Хомком, якому подякував за «добре ставлення влади до греко-католиків у місті». Після цього відбулася зустріч зі студентами та викладачами Міжнародного економіко-гуманітарного університету. Піст через любов – було головною темою звернення Глави УГКЦ до молоді. Крім того, Блаженніший Святослав розмовляв із громадою церкви Святого Миколая, звертаючи увагу вірян на тему любові до ближнього. «Любити треба ближнього, котрого бачимо, бо не можна буде полюбити Бога, якого не бачимо», – сказав був Глава Церкви.

Третій день пастирського візиту (28 березня) Першоієрарх провів у місто Дубно, де відслужив Літургію в храмі Вознесіння Господнього та освятив іконостас. Наприкінці Богослужіння владика Йосафат сказав, що цей день став особливим для парафіяльної спільноти Дубна: «За п’ять років нам вдалося побудувати п’ять храмів, але сьогодні ми вперше освятили іконостас. Гадаю, це добрий початок для розвитку екзархату», – висловився єпископ про душпастирський візит Блаженнішого Святослава.

Предстоятель уже традиційно здійснив візит ввічливості до Міського голови Дубна Василя Антонюка, якому подякував за «правдиву демократію». Глава УГКЦ наголосив на тому, що Дубно завжди відзначалося великою освіченістю, інтелігентністю та культурою його мешканців.

Блаженніший і в Дубні зустрівся з молодими людьми, з якими говорив про піст. Також відвідав Державний історико-культурний заповідник Дубна.

29 березня Глава Церкви прибув до Володимира-Волинського, де освятив наріжний камінь під будівництво Паломницького центру святого Йосафата.

Важливим моментом перебування Предстоятеля Церкви у Володимирі-Волинському було відвідання давньої катедри Володимирських єпископів – Свято-Успенського катедрального собору. Тут Предстоятель Церкви помолився біля чудотворного Хреста з розп’яттям (кін. XV ст.), перед яким свого часу молився в храмі Святої Параскевії священномученик Йосафат, серце котрого зігріла іскра із розіп’ятого Спасителя.

Після Акафісту до святого Йосафата Глава і Отець греко-католиків висловив своє переконання, що постать священномученика Йосафата може об’єднати всі Церкви України. «Для нас постать святого Йосафата є особливо значущою… Під час моїх відвідин Рівного, Луцька, Здолбунова, Дубна всі люди, яких я зустрічав, питали мене, коли ж нарешті Церкви в Україні об’єднаються. Коли ж настане момент, що українці зможуть втішатися єдиною помісною Церквою, – Церквою Київської традиції, яка народилася 1025 років тому. Що зробити для того, аби Церква відновила свою первісну єдність? Гадаю, постать Йосафата дає нам унікальну відповідь. Бо саме наша Церква має його як першого мученика за єдність Христової Церкви. Він є той, хто віддав своє життя, щоб усі були єдині».

30 березня Блаженніший Святослав прибув до Ковеля, де відслужив Божественну Літургію святого Івана Золотоустого в храмі Блаженного священномученика Миколая Чарнецького. Під час своєї проповіді він по-особливому привітав представників «братніх Православних Церков, всечесних отців, які прибули, щоб разом молитися».

Завершився візит Глави УГКЦ до Луцького екзархату 31 березня в Луцьку, звідки й розпочався.

Завершення візиту ознаменувалося Архиєрейською Божественною Літургією у співслужіннні з владикою Йосафатом (Говерою), Екзархом Луцьким, у катедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці. Перед тим Блаженніший Святослав освятив іконостас у храмі Святого Василія Великого.

По завершенні Літургії Предстоятель Церкви поділився з присутніми враженнями від візиту до Луцького екзархату та подякував усім, хто тут служить. Підсумовуючи все сказане, Блаженніший Святослав наголосив, що екзархат сьогодні подібний до гірчичного зерна, котре є найменшим з усіх, але має в собі таку життєву силу, що «з нього виросте найбільше дерево, у кроні якого птахи небесні знайдуть свій відпочинок».

Глава Церкви запросив усіх, з ким зустрічався: представників влади, молодих людей, мирян інших категорій, духовенство – взяти участь у Всенародній прощі до Патріаршого собору УГКЦ у Києві, під час якої, 18 серпня, освятять будівлю цього храму.

 

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.