Піднесення Апостольського екзархату у Франції до гідності єпархії відзначать молитовними святкуваннями

8-10 березня в Парижі відбудуться святкування з нагоди піднесення Апостольського екзархату для українців візантійського обряду, які проживають у Франції, до гідності єпархії. Тепер колишній екзархат має назву «Паризька єпархія святого Володимира Великого для українців візантійського обряду». Про це повідомляє прес-служба Єпархії.

У святкуваннях візьмуть участь духовенство та вірні єпархії, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький УГКЦ, владика Гліб (Лончина) з Єпархії Пресвятої родини УГКЦ з осідком у Лондоні, та представники від УКУ.

«Беручи до уваги зрілість нашої Церкви в Західній Європі, зростання кількості вірних і прохання Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, Папа Бенедикт XVI підніс екзархат у Франції та країнах Бенілюксу до гідності єпархії. Саме цю подію ми хочемо молитовно осмислити», – зазначив владика Борис (Ґудзяк), очільник Паризької єпархії УГКЦ.

Триденні святкування розпочнуться 8 лютого в катедральному соборі Святого Володимира Великого із зустрічі «Релігійно-духовне значення поетичної спадщини Тараса Шевченка», яку модеруватиме Мирослав Маринович, проректор УКУ. «Для Парижа виступ українського провідного морального авторитета, в’язня радянських таборів Мирослава Мариновича – це надзвичайно важлива подія, і його рефлексії на тему релігійно-духовного змісту поезії Шевченка будуть свіжими та життєдайними», – пояснив владика Борис.

Департамент інформації УГКЦ

Довідка.

У 1960 році Папа Іван ХХІІІ створив Апостольський екзархат для українців у Франції. Першим екзархом став владика Володимир (Маланчук), якого в 1982 році змінив владика Михайло (Гринчишин).

У липні 2012 року Папа Венедикт XVI поблагословив рішення Синоду Єпископів УГКЦ і призначив о. Бориса Ґудзяка, ректора Українського католицького університету, Апостольським екзархом для українців у Франції. 2 грудня владика Борис (Ґудзяк) був уведений в уряд. 19 січня 2013 року Папа Бенедикт XVI підніс Апостольський екзархат для українців-католиків у Франції до статусу єпархії з назвою «Єпархія святого Володимира Великого в Парижі». У Паризькій єпархії УГКЦ є 25 душпастирських осередків і працює 16 священиків.

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.