Папа: Подолати суперечки минулого, відкинувши полемічне наставлення

Єдність християн не буде плодом вишуканих дискусій, але результатом взаємного пізнання під проводом Святого Духа. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час богослуження з нагоди завершення Тижня молитов за єдність християн, яке він очолив у неділю, 25 січня 2015 р., в базиліці святого Павла поза мурами.

В екуменічній відправі вечірні з нагоди свята Навернення святого Павла взяли участь представники різних Церков та церковних спільнот, члени Змішаної комісії богословського діалогу між католицькою та давньосхідними православними Церквами, яким Святіший Отець побажав плідної праці під час пленарної зустрічі, що відбудеться у Римі, богопосвячені особи різних конфесій, що були учасниками зустрічі, організованої Конгрегацією Інститутів богопосвяченого життя та Товариств апостольського життя, яких Папа закликав свідчити сопричастя у Христі, яке виходить за межі будь-яких відмінностей.

У світлі євангельської розповіді про зустріч Ісуса з самарянкою, що була у центрі призадуми цьогорічного Тижня молитов за єдність християн, Наступник святого Петра вказав на той факт, що Ісус не бачить проблеми у тому, щоби зустрічатися з тими, кого юдеї вважали єретиками і відкиненими, чим вчить нас, що «зустріч із тим, хто відмінний від нас, може спричинитися до нашого зростання».

Втомлений мандрівкою, Спаситель просить напитися води. «Але як знаємо, – зауважив Святіший Отець, – Його спрага виходить далеко за межі фізичної: вона також є прагненням зустрічі, діалогу з цією жінкою, запропонувавши їй шлях внутрішнього навернення». Проповідник звернув увагу на той факт, що Ісус є терпеливим, шанує особу, яка стоїть перед Ним, пригадуючи і нам про те, «що для того, аби зрозуміти одні одних та зростати в любові й істині, слід зупинитися, прийняти й вислухати одні одних».

Жінка запитувала Христа про місце справжнього поклоніння Богові, на що Ісус відповідає, виходячи за межі місцевості, а вказуючи на суттєве, «розбиваючи стіни, які відокремлюють». На думку Глави Католицької Церкви, «численні суперечки між християнами, успадковані з минулого, можна подолати, залишивши збоку будь-яке полемічне й апологетичне наставлення, разом намагаючись до глибини зрозуміти те, що нас єднає». «Єдність християн, ми переконані в цьому, – додав він, – не буде плодом вишуканих теоретичних дискусій, в яких кожен намагатиметься переконати іншого в обґрунтованості власної думки. Навіть під час другого Свого приходу Син Чоловічий застане нас у суперечках. Ми повинні визнати, що для досягнення глибини Божого таїнства ми потребуємо одні одних, зустрічей та співставлення під проводом Святого Духа, Який гармонізує відмінності та долає конфлікти».

Далі Папа вказав на те, що історія людини є свідченням безмежних прагнень, які знаходять лише часткове задоволення. Повноту вона може осягнути лише черпаючи із невичерпного джерела «живої води», яким є Христос. А у світлі того, що зустріч з Ісусом, «повернувши їй сенс та радість життя», перемінила самарянку в місіонерку, Наступник святого Петра вказав на те, що «сьогодні існує багато втомлених та спраглих людей, які просять у нас, християн, дати їм напитися». Це є покликанням євангелізувати, «у якому Церкви та Церковні спільноти знаходять суттєве середовище для ще тіснішої співпраці».

Щоб змогти виконати це завдання, потрібно уникати як замкненості у власній ексклюзивності, так і спроб накидати одноманітність. «Спільне заанґажування у звіщення Євангелія дає змогу подолати будь-які форми прозелітизму і спроби суперництва. Всі ми перебуваємо на служінні одному і тому самому Євангелію», – наголосив Папа, закликавши згадати у молитвах також сучасних мучеників, «які дають свідчення Ісусові Христові та зазнають переслідування і смерті лише за те, що є християнами, без розрізнення на конфесії, до яких належать».

Радіо Ватикан

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.