Папа Франциск зустрівся з послами дипломатичного корпусу

«З радістю приймаю вас у цьому обміні побажаннями, простому, але, одночасно, насиченому, який, по-суті, прагне бути виразом обіймів Папою усього світу. Через вас, у дійсності, зустрічаюся з вашими народами, і, таким чином, у певному значенні можу звернутися до кожного із ваших співгромадян, з їхніми радостями, трагедіями, очікуваннями та прагненнями», – цими словами Папа Франциск розпочав свою промову, приймаючи у п’ятницю, 22 березня 2013 р., членів Дипломатичного Корпусу, акредитованого при Святому Престолі.

За словами Святішого Отця, чисельна присутність послів є свідченням плідності дипломатичних стосунків їхніх країн з Апостольською Столицею, і що вони є «справді нагодою для шукання добра людства». «І саме це лежить на серці Святого Престолу: добро кожної людини на землі», – наголосив Папа Франциск, зазначаючи, що саме з цим наміром розпочинає своє служіння, знаючи, що також може розраховувати на дружбу та підтримку представлених тут країн.

Далі Святіший Отець зазначив, що обрав своє ім’я, маючи на увазі святого, який добре відомий за межами Італії та Європи, як також між тими, хто не сповідує католицьку віру. У цьому контексті він згадав про любов до бідних та про їхні страждання, зазначаючи, що посли з багатьох країн можуть підтвердити «великодушну працю тих християн, які стараються допомагати хворим, сиротам, бездомним, відкиненим за борт суспільства».

«Але існує також інша бідність! Це – духовна бідність наших днів, яка значною мірою стосується також країн, які вважаються найбагатшими», – наголосив Папа, пригадуючи про «диктатуру релятивізму», окреслену його попередником Венедиктом XVI, яка загрожує співжиттю людей. І в закликові святого Франциска з Ассізі трудитись над будуванням миру є ще одна причина, чому теперішній Єпископ Риму обрав собі ім’я. А справжній мир неможливий без істини, «коли кожен є сам собі міркою, якщо кожен може домагатись завжди і виключно свого права, не дбаючи про добро інших».

Святіший Отець зазначив, що одним з титулів Єпископа Риму є також «Понтифік» (Pontifex), що етимологічно означає «будівничий мостів», мосту між Богом та людьми. «Бажаю, – сказав він, – щоб діалог між нами допомагав будувати мости між всіма людьми, так щоб кожен міг розпізнавати в іншому не ворога, не конкурента, але брата, якого слід прийняти та обійняти!»

У цьому завданні, за словами Папи Франциска, фундаментальною є роль релігії, оскільки «неможливо будувати мости між людьми, забуваючи про Бога». Але дійсним є і протилежне ствердження, що «неможливо переживати справжній зв’язок з Богом, ігноруючи ближніх». Саме тому важливо посилити діалог між різними релігіями та діалог з невіруючими, «щоб ніколи не переважали відмінності, які розділяють та ранять, але щоб у відмінностях перемогло бажання будувати справжні зв’язки дружби між усіма народами».

«Боротися з матеріальною та духовною бідністю, будувати мир та споруджувати мости. Це – орієнтири для шляху, на який хочу запросити кожну з країн, яку ви представляєте», – сказав Святіший Отець, додаючи, що це – нелегкий шлях, «якщо не вчимося дедалі більше любити нашу землю», яку ми, часто, не вживаємо для добра, але «жадібно визискуємо на шкоду один-одному».

http://uk.radiovaticana.va/

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.