Папа Франциск: Якщо хтось не здатний опанувати свого язика, то погубить себе

Сьогодні, 13 червня 2013 року, вперше за час свого понтифікату, Святіший Отець Франциск служив Святу Месу іспанською мовою, оскільки в Євхаристійному Богослуженні у ватиканській резиденції «Святої Марти» взяли участь представники посольств та консульств Аргентини в Італії та при міжнародній організації ФАО. Того дня Вселенському Архиєреєві співслужив також Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, який цими днями брав участь в засіданнях ХІІІ Звичайної Загальної Ради при Генеральному Секретаріаті Синоду Єпископів.

У проповіді Папа звернув увагу присутніх на євангельський уривок, призначений Римо-Католицькою Церквою на той день, зокрема, на слова Ісуса Христа, що записані у 5 розділі Євангелії від Матея, якими Спаситель заохочував Своїх учнів перевищити своєю праведністю книжників та фарисеїв. Цим Месія виявив, що не бажає усунути Закон і Пророків, а лише їх доповнити, тобто, зробити, так би мовити, реформу, не перериваючи традиції. За словами Ісуса, людина, що входить у християнське життя не отримує якісь більші привілеї, але – ще більші обов’язки. Окремо вказується на обов’язок добрих стосунків із ближніми, зокрема на те, що від християнина вимагається належне ставлення до інших людей: хто проклинає свого ближнього, заслуговує на пекло; хто у своєму серці носить злість на свого співбрата, мусить змінити цей стан.

Господь Ісус, повчаючи Своїх учнів, наголосив на тому, що злоба – це образа нашого ближнього, вона скеровує на дорогу смерті, це щось, що вбиває нашого ближнього. Святіший Отець також вказав на проблему наклепів та очорнення наших братів і сестер. «Не потрібно іти до психолога, – мовив далі Папа Франциск, – щоб зрозуміти, що коли хтось очорнює іншого, то це тому, що він сам не може зрости і, щоб почувати себе кимось значним, потребує, щоб інший був понижений». Тому, на думку Єпископа Риму, Ісус Христос закликає не говорити погано одні про одних, не очорнювати, адже ж усі ми йдемо тим самим шляхом і є відповідальними одні за одних. «Якщо хтось не здатний опанувати свого язика, то погубить себе», – наголосив Вселенський Архиєрей. Однак, усе це не означає, що ми є поганими, але, що ми – слабкі та грішні.

«Хочу просити у Господа, щоб Він дав усім нам ласку звертати більше уваги на наш язик, зважаючи на те, що говоримо про інших. Це є маленькою покутою, але приносить добрі плоди», – мовив Єпископ Риму, додавши, що ми повинні просити у Бога благодаті пристосувати наше життя до цього нового Закону, що є Законом лагідності, Законом любові, Законом миру, і принаймні трішки «підрізати» наш язик, підрізати коментарі, які даємо про наших ближніх.

А на закінчення Святіший Отець подякував Господеві також за «щасливий збіг обставин», що Блаженніший Святослав Шевчук, який, перед обранням його на Главу УГКЦ, виконував служіння єпископа-помічника, а згодом і Апостольського Адміністратора єпархії УГКЦ в Буенос-Айресі, перебуваючи цими днями у Римі, зміг взяти участь у цьому Євхаристійному Богослуженні.


Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.