Папа Франциск: Церква є апостольською, тому що молиться і звіщає Христа

Загальна аудієнція, яку у середу 16 жовтня на площі святого Петра у Ватикані провів Папа Франциск, була присвячена апостольському характерові та природі Христової Церкви. Визнання в молитві «Вірую» того, що Церква є «апостольською», підкреслює її конститутивний зв’язок з Апостолами, з тією невеликою групою, що складалась з 12 чоловіків, яких Ісус покликав поіменно, щоб залишились із Ним і після його Воскресіння звіщали його Євангеліє. Святіший Отець з’ясував, що слово «апостол» у перекладі з грецької мови означає «посланий». Апостоли, покликані та послані Ісусом, продовжували Його діло: насамперед, молитвою, а потім – звіщенням Євангелія. Якщо ми хочемо бути апостолами, то повинні запитати себе самих: «Чи молимось за спасіння світу та звіщаємо Христову благовість?»

Виходячи з цього, Папа зупинився на трьох значеннях прикметника «апостольська».

Насамперед, Церква є апостольською, бо ґрунтується на проповідуванні й молитві Апостолів, на владі, яку їм уділив сам Христос. Святий Павло в посланні до Ефесян порівняв християн з живим камінням, з якого створена будівля, якою є Церква, яка спирається на Апостолів, немов на колони, а скелею, яка все тримає, є Сам Ісус. Без Ісуса Церква не може існувати. Ісус – це основа Церкви, її фундамент!

Апостоли жили поруч Ісуса, слухали Його слів, поділяли Його життя, а, перш усього, були свідками Його смерті й воскресіння. Наша віра, Церква, якої бажав Христос, не ґрунтується на якійсь ідеї, не ґрунтується на філософії, але на Самому Христі. Церква є також немов рослина, яка зросла та розвинулась протягом сторіч, принесла плоди, але міцно вкорінена в Христі. Фундаментальний досвід Христа, який пережили Апостоли, вибрані й послані Ісусом, дійшов до нас: з тієї маленької рослинки – до наших днів.

Другий аспект, який з’ясував Святіший Отець, пояснюючи вираз «апостольська» Церква, стосується того, що вона «зберігає і передає з допомогою Святого Духа, що в ній живе, вчення, святу спадщину, здорові слова, почуті від апостолів» (ККЦ, 857). Протягом сторіч Церква зберігає цей дорогоцінний скарб, яким є Святе Письмо, вчення, Святі Таїнства, служіння пастирів, так що ми можемо бути вірні Христові та брати участь у Його житті.

Папа порівняв це з рікою, яка тече крізь історію, стає повноводною, зрошує, але вода, яка тече, є завжди тією, яка випливає з джерела, а цим джерелом є сам Христос, Воскреслий, Живий, і Його слова не проминають, бо Він Сам не проминає, Він – живий, Він сьогодні серед нас. Він – у нашому серці. В цьому полягає краса Церкви: присутність Ісуса Христа серед нас, бо Ісус Христос – живий, бо Він – Воскреслий. «Чи ми думаємо наскільки важливим є цей дар, яким нас обдарував Христос – дар Церкви? Чи думаємо, що саме Церква на своєму шляху протягом сторіч, незважаючи на труднощі, проблеми, слабкості, наші гріхи, передає нам автетентичне послання Христа?» – запитав Єпископ Риму.

На закінчення Папа Франциск пояснив, що Церква є «апостольською», бо вона послана нести Євангеліє всьому світові. Протягом історії вона продовжує ту саму місію, яку Христос ввірив Апостолам: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа, навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав. Отож, я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мт 28, 19-20).

Святіший Отець наголосив, на тому, що Ісус закликає всіх «іти» назустріч іншим, просить зрушити з місця, щоб нести радість Євангелія. Папа запросив запитати себе самих, якими ми є християнами? Яким є наше свідчення? Можливо, християнами, замкненими у власному серці і по своїх храмах? Християнами із захристії? Тільки на словах, але, живучи немов погани? Чи, насправді, ми є християнами свідчення? «Це не докір, – додав Папа. Також і я кажу до себе самого: яким я є християнином? Чи, насправді, християнином свідчення?»

Церква закорінена у вченні Апостолів, справжніх свідків Христа, але завжди дивиться у майбутнє, добре усвідомлює, що вона послана Христом, що вона місійна, несучи Христове ім’я молитвою, звіщенням і свідченням. «Відкриймо всю красу і відповідальність бути апостольською Церквою! – закликав Папа Франциск. – І пам’ятаймо, що Церква є апостольською тому, що ми молимось – це перше завдання – і тому, що звіщаємо Євангеліє своїм життям, а також і словами».

http://uk.radiovaticana.va/

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.