Папа Франциск: Щоб пізнати Бога потрібна любов, самого розуму замало

«Бог випереджує нас у любові», – наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час першої у 2015 році Святої Меси з групою вірних в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти», яку він очолив у четвер, 8 січня 2015 р., підкреслюючи, що християнська любов складається із діл, а не зі слів.

За словами Святішого Отця, у ці дні після Різдва ключовим словом в літургії є «об’явлення». Але як ми можемо пізнавати Бога? Про це йшлося у першому читанні з Послання святого апостола Івана, який підкреслює, що для цього недостатньо нашого розуму. Бога, як підкреслив Наступник святого Петра, «повністю пізнається через зустріч з Ним, а для зустрічі не вистачає лише інтелектуальних здібностей».

«Бог – це любов! І лише прямуючи шляхом любові можливо пізнати Бога, – наголосив проповідник. – Розумної любові, любові, супроводжуваної інтелектом, але любові!». А тому, хто запитає: «Як можу любити когось, кого не знаю?», – Папа відповідає: «Люби тих, які поруч з тобою! Саме в цьому й полягає вчення про дві заповіді. Найважливішою є любити Бога, тому що Він є любов’ю. А друга – це любити ближнього. І щоб дійти до першої, ми повинні здійматися по сходинках другої: через любов ближнього доходимо до любові Бога, Який є Любов’ю. Лише розумно люблячи, але – люблячи, ми можемо дійти до тієї любові».

Отож, любити ближнього потрібно, щоб любити Бога, але також для того, щоб Його пізнати. «Той хто любить, той пізнає Бога, а хто не любить, той не пізнав Бога, адже Бог – це любов, – вів далі Святіший Отець. – Але це не любов із телесеріалу. Ні-ні! Мова йде про стійку, сильну любов, любов вірну, яка об’являється, згідно з ключовим словом цього періоду, у Його Сині, Який прийшов, щоб нас спасти. Це конкретна любов, любов діл а не на словах. Щоби пізнати Бога, потрібне все життя, шлях любові, пізнання, любові до ближнього, любові до тих, які нас ненавидять, любові до всіх».

Далі проповідник зауважив, що це не ми обдаровуємо Бога любов’ю, але «Він полюбив нас і послав Свого Сина, як жертву надолуження за наші гріхи». Отож, «Божу любов ми можемо споглядати» в Ісусі, а йдучи за Його прикладом, крок-за-кроком «наближаємося до любові Бога, до пізнання Бога, Який є любов’ю». І любов Бога випереджує нас. Бог нас любить ще перед тим, як ми почнемо Його шукати.

Коментуючи євангельський уривок про помноження хлібів, Папа вказав на те, що Ісус мав співчуття до юрби, що зібралася Його слухати, бо вони були «немов вівці без пастуха». І сьогодні, за його словами, у наших містах та селах існує багато «розгублених людей». Ісус навчав їх доктрини, а коли стемніло, то закликав апостолів нагодувати людей, «чим викликав їхнє роздратування», бо вони ще нічого не зрозуміли.

«Такою, – підсумував Святіший Отець, – є Божа любов: Він завжди на нас чекає і застає нас зненацька. Він – Отець, Він – наш Батько, Який дуже нас любить, Який завжди готовий пробачити. Завжди, не лише один раз, але 70 разів по 7. Він – немов батько, сповнений любові, і щоб пізнати цього Бога, Який є любов’ю, ми повинні здіймати вгору сходинками любові до ближнього, через діла милосердя, яких нас навчив Господь».

Радіо Ватикан

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.