Папа Франциск привітав мусульман світу з нагоди завершення священного місяця Рамадану

«Мені дуже приємно привітати вас з нагоди святкування Ід аль-Фітру, що завершує місяць Рамадан, присвячений, головним чином, постові, молитві та милостині. Вже стало традицією, що з цього приводу Папська Рада в справах Міжрелігійного Діалогу надсилає для вас привітання, супроводжуючи темою, запропонованою для спільного роздумування. Цього року, що є першим роком мого Понтифікату, я вирішив особисто підписати це традиційне привітання і надіслати його вам, дорогі друзі, як вияв пошани та дружби до усіх мусульман, зокрема, до тих, що є релігійними провідниками», – цими словами Вселенський Архиєрей розпочинає своє привітання, скероване до мусульман усього світу.

Далі Папа пригадав, що коли Кардинали обрали його Єпископом Риму і Вселенським Пастирем Католицької Церкви, він вибрав ім’я «Франциск», в честь дуже відомого святого Католицької Церкви, що дав надзвичайне свідчення любові до Бога і до кожної людини. Він любив, допомагав і служив потребуючим, хворим та убогим, дбаючи та піклуючись також і про інші Божі сотворіння.

«Цього року темою, над якою я хотів би застановитись разом із вами та з усіма тими, що читатимуть це послання, яке стосується як мусульман, так і християн, є сприяння взаємній пошані через виховання», – наголосив Папа Франциск, додаючи, що слід підкреслити важливість виховання на основі взаємної пошани. «Пошана», за словами Святішого Отця, – це «ввічлива поведінка до осіб, яких поважаємо і цінуємо. «Взаємна» означає, що це не є процесом з одностороннім рухом, але чимось, що ми поділяємо з двох сторін». Далі Святіший Отець зазначив, що ми покликані шанувати в кожній людській істоті, перш усього, її життя, фізичну недоторканість, гідність і права, що з цього випливають, її репутацію, власність, етнічну та культурну ідентичність, її ідеї та політичні погляди. «Отож, ми покликані думати, говорити та писати про іншу людину у шанобливий спосіб, не лише у її присутності, але завжди і всюди, уникаючи несправедливих критик та знеславлення», – пише далі Папа, додаючи, що для осягнення цієї мети надзвичайно велику роль відіграє сім’я, школа, релігійне навчання та усякого роду засоби суспільної комунікації.

Єпископ Риму пригадав, що усі ми покликані шанувати релігію іншого, її вчення, символи та цінності. Окрема пошана належить релігійним провідникам і місцям культу. Папа пригадав, скільки горя завдають напади на них. «Що стосується виховання мусульманської та християнської молоді, то потрібно формувати наших хлопців і дівчат так, щоб вони думали та говорили з пошаною про інші релігії і їхніх послідовників, уникаючи висміювання чи очорнювання їхніх переконань і практик. Усі ми знаємо, що взаємопошана є основою будь-яких людських стосунків, зокрема, між особами, що сповідують ті самі релігійні погляди. І, у такий спосіб, зможе зростати щира та міцна дружба», – наголосив Святіший Отець, пригадавши слова, які він скерував 22 березня 2013 року до акредитованого при Апостольській Столиці Дипломатичного Корпусу: «Не можна жити у справжніх стосунках із Богом, ігноруючи інших. Тому важливо посилювати діалог між різними релігіями, перш усього, з Ісламом».

На завершення Вселенський Архиєрей ще раз наголосив на важливості та необхідності посилити діалог та співпрацю між віруючими, зокрема, між християнами та мусульманами. «З такими почуттями відновлюю мою надію на те, що всі християни та мусульмани зможуть бути справжніми промоторами взаємної пошани та приязні, особливо через виховання», – наголосив Папа Франциск.

Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.