Папа Франциск: Просімо у Господа ласки не боятися радості

Після майже двотижневої перерви, у четвер, 24 квітня, вранці, Папа Франциск знову очолив прилюдну Святу Месу у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти». Провідною думкою під час проповіді Святішого Отця було те, що існують християни, які бояться радості Воскресіння, яку нам бажає подарувати Христос, їхнє життя подібне до похоронної відправи, вони забувають, що Воскреслий Ісус є завжди з нами.

На ці роздумування Вселенського Архиєрея спонукав євангельський уривок, прочитаний під час Євхаристійного Богослужіння, у якому розповідалося про появу Ісуса Христа апостолам після Воскресіння. Як підкреслив Папа, на вітання: «Мир вам!», – що прозвучало з уст Спасителя, апостоли, замість того, щоб сповнитись радістю, стривожилися і налякалися, думаючи, що бачать привида. Ісус намагався переконати Своїх учнів у тому, що те, що вони бачать є реальністю, тому й запрошує доторкнутись до Його тіла, а навіть просить учнів дати Йому їсти. Він прагне привести їх до «радості Воскресіння, радості з приводу Його присутності серед них». Однак, учні не вірять, вони не могли повірити, адже їх переповнював страх.

Єпископ Риму наголосив, що страх перед радістю – це хвороба християн сьогодення. Для таких християн значно простіше вірити, що Христос воскрес, але перебуває у небі, на певній відстані від нас. «Ми боїмося близькості Ісуса, бо вона дає нам радість», – вказав Папа Франциск, додавши, що з тієї причини життя деяких християн схоже на постійний похорон. Вони віддають перевагу смуткові, ніж радості; вони краще себе почувають у тіні, ніж у світлі радості. Таких християн Вселенський Архиєрей порівняв до кажанів, які літають у ночі, у темряві.

Але Ісус Своїм Воскресінням дарує нам радість: радість з приводу того, що ми є християни, що ми зблизька Його наслідуємо, що крокуємо шляхом Блаженств, що ми є разом із Ним. Далі Папа пригадав, що християнське життя повинно бути діалогом християнина з Ісусом Христом, Який постійно перебуває з нами, у наших труднощах, життєвих клопотах і турботах, у наших добрих вчинках. Часто ми, християни, не є радісними, бо боїмося, є подолані хрестом. Святіший Отець розповів, що у його батьківщині є така приказка: «Якщо хтось обпечеться киплячим молоком, то опісля, коли бачить корову, плаче». Деякі християни обпеклися драмою хреста і для них краще, щоб Ісус був у небі, а не серед них. «Просімо у Господа, – заохотив Папа, – щоб зробив з нами усіма те, що він вчинив із учнями, які боялися радості – відкрив наш розум», щоб ми могли зрозуміти, що Він справді живий, що Він має тіло, що Він є серед нас і нас супроводжує, що Він переможець. «Просімо у Господа ласки не боятися радості».

Текст із сайту Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.