Папа Франциск про згіршення, прощення та віру

Кожен християнин, яким би не було його покликання, повинен завжди вміти прощати і ніколи не давати згіршення, тому що воно руйнує віру. Про це говорив Папа Франциск, коментуючи біблійні читання під час Святої Меси, яку він у понеділок, 10 листопада 2014 р., очолив в каплиці Ватиканської резиденції «Дім святої Марти».

Ісус, користуючись суворими словами, рішуче засуджує тих, які дають згіршення, навчаючи, що тому, хто стає причиною падіння ближнього, краще прив’язати собі до шиї жорновий камінь та кинутися у море. Згіршення, за словами Святішого Отця, означає на словах визнавати один стиль життя, мовляв, «я є християнином», але поводитися немов язичник. Адже найкращим визнанням віри є свідчення життя.

«Скільки-ж то разів нам доводилося чути, що хтось каже: Я не ходжу до Церкви, тому що краще бути чесним вдома, ніж поводитися так, як отой чи та, що ходять до церкви, а потім витворяють те чи інше… Згіршення руйнує віру, і тому Ісус настільки суворий» , – зауважив проповідник, додаючи, що це може спіткати кожного з нас.

Одночасно, Христос навчає, що кожен з нас повинен вміти прощати, прощати завжди, «навіть сім разів на день», коли той, хто погано повівся з нами, розкаявшись, просить прощення. Зрештою, як підкреслив Папа, «християнин, який не вміє прощати, дає згіршення». «Ми повинні прощати, – пояснив він, – тому що самі є прощеними. Про це мовиться в молитві “Отче наш”, в якій Ісус нас цього навчив. І це годі зрозуміти за допомогою людської логіки». За словами Святішого Отця, людська логіка «веде до непрощення, до помсти, ненависті і поділів», а невміння простити зруйнувало численні сім’ї, віддалило дітей від батьків, чоловіка і дружину.

Як зауважив далі проповідник, у цьому контексті стає зрозумілим, чому учні, почувши ці повчання, звернулися до Ісуса з проханням скріпити їхню віру. «Без віри неможливо жити без згіршення і завжди прощати», – сказав Папа, пригадавши, що віра є Божим даром, про який слід просити, адже її неможливо здобути лише «за допомогою книжок чи участю у конференціях».

Текст із сторінки Радіо Ватикану
Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.