Папа Франциск про роль жінки в родині, суспільстві та Церкві

Роль жінки у Церкві та у суспільстві була темою роздумів Папи Франциска, якими він поділився під час зустрічі з учасниками пленарної асамблеї Папської Ради в справах культури, яка від 4 до 7 лютого відбувалася у Ватикані на тему «Жіночі культури: рівність та відмінності». Приймаючи у суботу, 7 лютого 2015 р., провід, членів та радників цього ватиканського відомства, Святіший Отець наголосив на тому, що слід подолати суспільні моделі, які протиставляють чоловіка та жінку, прийнявши, натомість, модель взаємності. За його словами, жінки не повинні почувати «гостями», але бути активними учасниками різних середовищ суспільного й церковного життя.

У контексті теми «рівності та відмінностей в пошуках рівноваги», Глава Католицької Церкви, насамперед, наголосив на тому, що її не слід розглядати в ідеологічному ключі, адже «ідеології заважають добре розгледіти дійсність». Він відзначив, що вже здавна суспільства, принаймні, західні, подолали модель суспільного підпорядкування жінки чоловікові. Довелося також долати модель «чистої і простої, механічно застосованої паритетності» та «абсолютної однаковості». Таким чином, сформувалась нова парадигма, якою є «взаємність у рівноцінності та відмінностях».

«У взаєминах між чоловіком та жінкою, – пояснив Папа, – слід визнати, що вони обоє є необхідними, оскільки дійсно мають ідентичну природу, але з власними особливостями. Вони є необхідними одне одному, щоб насправді могла здійснитися повнота особи».

Святіший Отець рішуче засудив насильство, якого зазнають, іноді з нелюдською жорстокістю, зазнають жінки. «Жіноче тіло – символ життя, нерідко, на жаль, зазнає нападів та знущань від тих, які повинні бути охоронцями та життєвими супутниками», – зі смутком визнав він, вказуючи також на проблеми, пов’язані із сучасними формами рабства, перетворенням жінки в товар та іншими формами зловживання, «які зобов’язують нас заанґажуватися у долання цієї форми занепаду».

Глава Католицької Церкви висловив впевненість у невідкладності того, «щоб надавати жінкам місце у житті Церкви, приймаючи їх, беручи до уваги особливу і змінену культурну та суспільну чутливість. Тому, – додав він, – бажаною є розгалуженіша та впливовіша присутність жінок у громадах, щоб ми могли побачити якомога більше жінок, залучених до душпастирської діяльності, до супроводу окремих осіб, родин та груп, як також у богословському мисленні».

Але, одночасно, Папа наголосив на тому, що «не слід забувати про незамінну роль жінки у сім’ї». Адже жіночі обдарування становлять не лише «природну силу для життя родини, для поширення атмосфери спокою та гармонії», але є також дійсністю, «без якої покликання людини стає нездійсненним».

Отож, за словами Святішого Отця, «слід підтримувати та поширювати дієву присутність жінок в різних середовищах громадської сфери, у світі праці та в місцях, в яких приймаються найважливіші рішення, та, одночасно, підтримувати їхню присутність і переважаючу увагу в сім’ї та для сім’ї», створюючи для них можливість брати на себе суспільну та церковну відповідальність, але в гармонійний спосіб з родинним життям.

Радіо Ватикан

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.