Папа Франциск: лише живучи так, як заохочує нас Спаситель у «Блаженствах», ми зможемо дійти до зустрічі з Богом

У суботу, 1 листопада 2014 року, коли Римо-Католицька Церква відзначала празник Всіх Святих, о 16:00 місцевого часу Вселенський Архиєрей Франциск очолив Святу Месу на римському монументальному кладовищі Кампо Верано.

На початку своєї проповіді Папа звернув увагу зібраних на слова першого літургійного читання, що було призначене на це Євхаристійне Богослужіння, із сьомого розділу новозавітньої книги Одкровення, де розповідається про те, як чотирьом ангелам, що стояли «на чотирьох кутах землі», було дозволено знищити землю. Проповідник зазначив, що із цим завданням краще можуть впоратися люди: «Ми здатні краще знищити землю, ніж ті ангели. І ми це робимо». Він наголосив, що сьогодні люди нищать Боже творіння, нищать життя, культуру, загальнолюдські цінності, надію. Як багатого ми потребуємо Божої сили, щоб, завдяки Його любові, ми припинили знищення того найкращого, що Господь сотворив для нас. Нашим завданням є дбати, розвивати та піклуватись про сотворений Богом світ, що він приносив добрі плоди.

Єпископ Риму розповів, що перед Службою Божою він звернув увагу на фотографії сімдесятих років, що розміщені у захристії, на яких задокументоване бомбардування того цвинтаря 17 липня 1943 року. Це була болюча подія минулого, однак, те, що сьогодні чинить людина є значно гіршим. У наш час людина прагне запанувати над усім, вважаючи себе Богом, царем. Всі війни, що тривають у різних куточках світу, не свідчать про те, що людина засіває зерно життя, але, що сіє знищення. А індустрія, що сьогодні заполонила наше суспільство?! Якщо щось не працює добре, не функціонує, що його відкидають геть. За такою схемою відкидають дітей, похилих віком осіб та молодих людей, які не мають праці…

Далі Папа прирівняв усіх бідних, потребуючих, недужих, усіх відкинутих на узбіччя людей до тієї великої кількості осіб, які стояли перед Господом, як розповідає нам книга Одкровення. Ці люди сьогодні також стоять перед обличчям Бога і просять: «Будь ласка, спасіння! Будь ласка, миру! Будь ласка, хліба! Будь ласка, праці!» Святіший Отець згадав також і про тих, які у наш час зазнають переслідувань за свою віру. Проповідник заохотив усіх нас застановитись та подумати про усіх цих людей, яких Господь освячує терпінням.

Ділячись третьою думкою, Вселенський Архиєрей звернув увагу вірних на наступні літургійні читання, призначені на той день, у яких можемо зауважити надію, якою нас благословляє Творець. Ми сповнені тієї надії, що Господь милосердиться над нами, що Він милосердиться особливо над тими, які сьогодні терплять, що Він милосердиться і над тими, які нищать сотворений Богом світ. Папа підкреслив, що про поведінку, якою сьогодні повинні вирізнятися християни, описує нам прочитаний під час Святої Меси євангельський уривок, у якому Христос проголошує «Блаженства». Лише живучи так, як заохочує нас Спаситель у Своїй Нагірній Проповіді, ми зможемо дійти до зустрічі з Господом Богом, ми зможемо спастись від знищення. Це непростий шлях, але лише він нас провадить вперед. А Господь нам на цьому шляху допоможе, подавши нам Свою силу, мужність та додаючи нам надії.

Текст із сайту Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.