Папа Франциск: Дати відсіч спокусам можливо лише тоді, коли людина прислуховується до слів Ісуса Христа

Під час проповіді на Святій Месі у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» 18 лютого 2014 року Святіший Отець наголосив на тому, що дати відсіч спокусам можливо лише тоді, коли людина прислуховується до слів Ісуса Христа. Спокуса появляється перед нами, як невинна і приваблива річ, але потім перетворюється для особи, яка їй піддалася, у клітку, в якій та людина частіше шукає, як би применшити своє рабство, ніж вибратися на волю.

Папа наголосив на тому, що Бог ніколи не спокушає людину. «Звідки приходить спокуса? Як вона діє у нашій душі? – застановився Папа Франциск, відповідаючи, – Апостол (Яків) каже нам, що вона не приходить від Бога, але походить з наших пристрастей, з наших внутрішній слабкостей, з ран, які залишив у нас первородний гріх: звідси походять спокуси, з цих пристрастей».

Папа зазначив, що спокуса відзначається трьома характеристиками: росте, заражає і виправдовується. Сам Ісус, розповідаючи притчу про пшеницю і кукіль, вказав на те, що пшениця зростала, але й кукіль, засіяний ворогом, ставав щоразу більшим. Спокуса завжди стає більшою, і якщо її не зупинити, то вона займе ввесь простір. Спокуса також «намагається знайти ще когось до компанії», тобто заражає. І таким чином, зростаючи та заражаючи інших, спокуса створює середовище, з якого людині непросто вийти. Досвід Апостолів, про який ми довідуємось із євангельського уривку, призначеного на цей день Римо-Католицькою Церквою, де розповідається про те, як 12-ть найближчих учнів Спасителя звинувачують один одного у тому, що не взяли хліба у човен, в якому подорожували і при цьому не чули слів, які до них говорив Ісус. Щось подібно діється з людиною, що перебуває у спокусі: вона не чує слова Ісуса Христа. Учитель мусів пригадати своїм учням про чудо помноження хліба, щоб вони вийшли з цього середовища, у якому їх замкнула спокуса. Єпископ Риму підкреслив, що спокуса замикає людину і позбавляє її далекоглядності, замикає перед нею усі горизонти і, таким чином, веде до гріха. «Коли ми у спокусі, то лише слово Бога, слово Ісуса нас спасає. Потрібно чути те слово, яке відкриває горизонт… Він завжди готовий нас повчити, як вийти із спокуси. Ісус є великим, бо не лише виводить нас із спокуси, але дає нам більше довіри», – мовив Вселенський Архиєрей.

Далі він пригадав, що ця довіра є великою силою для нас, коли ми перебуваємо у спокусах. Ісус чекає на нас, Він довіряє нам навіть, коли ми перебуваємо у спокусах, Він завжди відкриває перед нами нові горизонти… А диявол діє зовсім по-іншому: спокусою він замикає і сприяє росту нездорового середовища. Папа закликав, щоб ми не дозволили на те, аби диявол нас ув’язнив у такому середовищі, а для цього ми повинні слухати слова Ісуса Христа, те, чого Він нас навчає. Він заохотив молитись до Господа, щоб Він Своєю присутністю допомагав нам не стати в’язнями середовища спокус, щоб ми могли підвести очі і споглядати горизонт, не замикатись, а йди вперед. А слово Ісуса захоронить нас під час спокуси від упадку у гріх.

Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.