Папа Франциск: Будування миру вимагає більше сміливості, ніж ведення війни

Історичний момент і незабутня картина – саме так можна назвати молитву за мир, що відбулася у неділю, 8 червня 2014 р., ввечері у Ватикані за участю Папи Франциска, Президентів Ізраїлю та Палестинської Держави Шимона Переса та Махмуба Аббаса, в присутності Константинопольського патріарха Вартоломея І. До неба піднеслися прохання різними мовами, але в єдиному наміренні – за мир на Близькому Сході.

Три зворушливі моменти, відповідно до юдейської, християнської та ісламської традицій, щоб подякувати Богові за дар створення, попросити прощення та виблагати миру, а перед цим – щирі обійми між Папою та ізраїльським та палестинським лідерами. Миру між народами просили євреї, християни та мусульмани, до миру у Святій Землі почергово закликали у своїх промовах Святіший Отець та ізраїльський і палестинський Президенти, які на завершення разом посадили оливкове дерево.

«Сподіваюся, що ця зустріч буде шляхом до шукання того, що єднає та долання того, що розділяє», – сказав Папа, звернувши увагу на те, що її супроводжує молитва великої кількості людей в усіх кінцях світу, представників різних релігій, культур, яких об’єднало гаряче прагнення миру й мрія «про світ, в якому люди зможуть жити, як брати, а не як супротивники чи вороги».

«Панове Президенти, світ – це спадщина, яку ми отримали від наших предків, це правда, але це також кредит, отриманий від наших нащадків: синів і доньок, які втомлені та вичерпані конфліктами й прагнуть дійти до світанку миру, синів і доньок, які благають нас повалити мури неприязні та прямувати шляхом діалогу і миру, щоб тріумфували любов і дружба», – відзначив Святіший Отець, додавши, що багато з цих синів і дочок полягли під ударами воєн і насильства, і пам’ять про них вимагає подбати про те, щоб їхня жертва не була даремною, а тому він закликав своїх гостей мати «сміливість миру, за будь-яку ціну бути витривалими в діалозі й терпеливо» будувати якнайстійкіші основи для сповненого взаємної пошани й мирного співжиття.

«Щоб будувати мир, – додав Глава Католицької Церкви, – потрібна сміливість більша, ніж та, яка потрібна для того, щоб воювати. Потрібно відваги, щоб сказати так на користі зустрічі та на протистоянню, так – діалогові, ні – насильству, так – переговорам, ні – ворожості, так – пошані між сторонами, ні – провокаціям, так – щирості, ні – дволикості. Для цього потрібна сміливість, велика сила духа».

Отож, як підсумував Папа Франциск, для того, щоб досягти миру, потрібна Божа допомога, адже історія вчить нас, що недостатньо тільки самих людських зусиль. З цього випливає невідкладна необхідність того, щоб усі «підвели погляд до неба, визнаючи одні-одних дітьми одного Отця». Свою промову Святіший Отець закінчив молитвою за те, щоб слова «мир, шалом і салям» стали стилем нашого життя.

Далі промовляли Президенти Ізраїлю та Палестинської Держави, щиро подякувавши Папі Францискові за організацію цієї зустрічі у Ватикані. Шимон Перес, назвавши Святішого Отця «будівничим мостів братерства й миру», підніс свою молитву, наголошуючи на необхідності спільної праці, також і ціною жертовності й компромісів, для досягнення миру, шукаючи його й тоді, коли він здається дуже віддаленим, щоб принести його дітям, адже це – обов’язок і свята місія батьків.

«Два народи – ізраїльтяни і палестинці – палко бажають миру, – сказав Президент Ізраїлю. – Сльози матерів над їхніми дітьми ще й досі закарбовані в наших серцях. Ми повинні покласти край крикові розпачу, насильству та конфліктові. Всі ми потребуємо миру, миру між рівними».

Здійснення правди, миру та справедливості в Палестині просив Махмуд Аббас, зазначаючи, що палестинський народ, мусульмани, християни та самаряни, прагнуть справедливого миру, гідного життя й свободи, процвітаючого майбутнього в суверенній та незалежній державі. У цьому контексті він пригадав слова святого Івана Павла ІІ: «Якщо насттане мир в Єрусалимі, то мир буде засвідчений в усьому світі».

«Тому, просимо в Тебе, о Господи, миру в Святій Землі, Палестині і Єрусалимі, разом з їхнім наром, – сказав президент. – Просимо Тебе, вчини Палестину, а зокрема – Єрусалим, безпечною землею для всіх віруючих, місцем молитви та культу для послідовників трьох монотеїстичних релігій».

Текст із сторінки Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.