Папа Франциск: Бог спасає нас не декретом, але Своїм життям, відданим за нас

Самим розумом Бога зрозуміти неможливо. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи у вівторок, 22 жовтня 2013 р., в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти». Він зазначив, що для того, щоб увійти в Божі таємниці, потрібні «споглядання, близькість та щедрість». Спонукою для цих роздумів стали слова святого Павла з Послання до Римлян.

Святіший Отець наголосив, що таємниці нашого спасіння можна зрозуміти лише на колінах, у молитовному спогляданні. Коли розум намагається самостійно пояснити ці таємниці, то завжди стає безумним, що не раз підтвердила історія Церкви. Тут потрібні одне і друге: розум та молитва.

Наступним словом, яке допомагає увійти в Боже таїнство, за словами Папи є «близькість». Через втілення Бог став близьким до нас, увійшов у нашу історію. Вже відтоді, як Він обрав праотця Авраама, Він «йде поруч зі Своїм народом». «Бог включається, “вмішується” у нашу злиденність, наближається до наших ран та лікує їх Своїми руками, а щоб мати руки – став людиною», – сказав Святіший Отець, додаючи, що Бог не спасає «шляхом декрету, закону». Він спасає нас «лагідністю, пестощами, спасає нас Своїм життям, відданим за нас».

Третім аспектом є «щедрість». Святий Павло писав, що «де збільшився гріх, там перевершила благодать». Як зазначив Папа, кожен з нас добре знає про свої недоліки, їх безліч. Але Божим викликом є перемогти їх «надміром своєї любові та благодаті». Таким чином, за словами проповідника, можемо зрозуміти ставлення Ісуса до грішників: «Серця цих людей були наповнені гріхом. Але Він ішов до них з цим надміром благодаті й любові. Божа благодать завжди перемагає, бо це Він Сам, Який дає Себе, наближається, приголублює, лікує», – сказав Святіший Отець, додаючи, що саме тому, «хоч декому з нас і не подобається», але саме грішники є ближчими до Ісусового серця, тому що Він приходить, щоб їх шукати.

Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.