Папа Франциск: 10 заповідей – шлях свободи і закон любові

Десять заповідей є Господнім даром для нас і вказують нам шлях свободи. На цьому наголосив Папа Франциск, звертаючись за посередництвом відеопослання до учасників ініціативи «Десять площ для десяти заповідей», що у суботу, 8 червня 2013 р., відбулася на Катедральній площі Мілану.

Яке значення мають для нас Десять Божий заповідей, чи вони ще промовляють до нас в цей бурхливий та сповнений протиріч час? Шукаючи відповіді на це запитання, Святіший Отець зазначив, що сього слово «заповідь» не є модним, здається чимось негативним, що накладає обмеження. «Але Десять Заповідей походять від Бога, Який створив нас для любові, від Бога, Який заключив союз з людством, від Бога, Який бажає людині виключно добра», – наголосив Папа Франциск, додаючи, що Заповіді показують нам шлях, який слід подолати, щоб побудувати справедливе та мирне суспільство.

«Десять Заповідей показують шлях свободи, який знаходить повноту в законі Духа, викарбуваному не на кам’яних таблицях, але в серці», – вів далі Святіший Отець, цитуючи святого Павла та наголошуючи, що заповіді не є «обмеженням свободи», але «вказівками до свободи». Адже вони вчать нас, як «уникнути рабства, до якого зводять ідоли, яких ми самі собі будуємо». «Дотримуватися Десяти Заповідей, – зазначив Папа, – означає бути вірними самі собі, нашій найавтентичнішій свободі, йти вперед до справжньої свободи, якої Христос нас навчив у блаженствах».

Десять Заповідей – це закон любові, який Ісус підсумовує словами: «Любитимеш Господа Бога всім серцем, усією душею, всіма силами своїми, а ближнього, як себе самого». Ось де, за словами Святішого Отця, найглибший сенс Божих заповідей: «Любов, яка походить від Бога, яка дає сенс життю, любов, яка вчиняє нас здатними жити не як раби, але як сини і доньки». Адже справжня свобода не означає «іти за егоїзмом чи сліпими пристрастями», але любити, «обирати добро в кожній ситуації».

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.