Папа: Боже слово здатне перемінити життя людини

Євангеліє – це слово життя, яке не утискає людину, а навпаки, визволяє її від лихих схильностей, що гноблять її. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у першу неділю лютого. Святіший Отець коментував євангельський уривок, в якому святий Марко розповідає про те, як Ісус увійшов до Капернауму, найбільшого міста Галилеї, міста Симона-Петра, та відразу розпочав навчати у місцевій синагозі.

За словами Папи, поспіх, з яким Ісус відразу взявся до навчання, не подбавши, насамперед, про вирішення так званих організаційних проблем, вказує на «першість Божого слова – слова, яке слід слухати, прийняти та звіщати». А люд, зібраний в синагозі, як розповідає святий Марко, був вражений, тому що Ісус навчав «повновладно», а не як книжники. А це означає, «що в людських словах Ісуса відчувалася сила Божого Слова, авторитетність Самого ж Бога», а однією з ознак Божого слова є те, що «Він здійснює те, про що говорить».

Наступник святого Петра підкреслив, що якщо ми «часто вимовляємо порожні слова», то «слово Бога відповідає Його волі». «У дійсності, – сказав він, – Ісус після проповіді відразу показує Свою владу, визволивши від злого духа чоловіка, присутнього у синагозі». Ісус звільняє людину від злого «силою Свого слова», чим викликає здивування присутніх. А це тому, що Боже слово «має здатність здивувати нас».

«Євангеліє, – сказав у цьому контексті Святіший Отець, – це слово життя, воно не утискає людину, а навпаки, звільняє тих, які стали рабами багатьох лихих духів цього світу: духа марноти, прив’язаності до грошей, гордості, плотських утіх… Євангеліє змінює серце, змінює життя, перетворює схильність до зла у добрі наміри. Євангеліє здатне змінювати людей. Тому, завданням християн є поширювати всюди його відкупительну силу, стаючи місіонерами та вістунами Божого слова».

Як зауважив Папа, згаданий євангельський уривок завершується саме місійною відкритістю, кажучи, що чутка про Ісуса поширилася по всій Галилейській околиці. І ця нова доктрина, якої «повновладно навчав Ісус», є тією самою, яку «Церква несе у світ». Закликавши вірних завжди пам’ятати про те, що Євангеліє здатне перемінювати життя, заохотивши їх щоденно читати Боже Слово, Святіший Отець запросив піднести молитву до Пресвятої Богородиці, «Яка прийняла Боже Слово та породила Його для світу для всіх людей. Нехай же Вона навчить нас бути наполегливими слухачами та авторитетними вістунами Ісусового Євангелія».

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.