Про коріння греко-католиків у Центральній Україні говоритимуть історики на науковій конференції у Радомишлі 06.06.2012

8 червня 2012 року, в м. Радомишль (Житомирщина), колишній митрополичій столиці Української Греко-Католицької Церкви, відбудеться науково-історична конференція «Радомишль в історії української Церкви 1682-1840 роки». Конференція приурочена до 250-ліття введення на престол Пилипа Володкевича, Митрополита Київського, Галицького та Всієї Руси, повідомляє сайт Київської архиєпархії УГКЦ

В рамках конференції історики представлять наукові дослідження про унійний період Радомишля, зокрема про розбудову храмів, заснування Митрополичої консисторії та духовної семінарії та розвій церковного життя, про що свідчать численні зібрання соборів духовенства.

Окрему увагу науковці звернуть на період «згортання Унії», коли після ліквідації уніатської митрополії царською Росією у 1795 році, більшість духовенства та населення радомишльського краю залишались вірними унійній традиції своїх батьків.

На панахиді молитимуться за митрополита Пилипа Володковича, митрополитів Лева Шептицького та Ясона Смогоржевського.

Привітальне слово виголосить преосвященний владика Йосиф Мілян, єпископ-помічника Київський, Протосинкел Київської архиєпархії. Передбачається також участь Блаженішого  Любомира Гузара.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.