На всеукраїнській богословській конференції запропоновано створити Асоціацію богословських закладів України

Представники філософсько-богословського факультету УКУ стали учасниками науково-практичної конференції «Богослов’я в Україні: організаційний та освітньо-науковий контекст», яка відбулась у Києві 2-3 квітня у Національному педагогічному університету ім. М. Драгоманова. На конференцію також приїхали представники православних, католицьких та протестантських навчальних закладів України, Росії, Білорусії, Сербії, Боснії та Герцеговини.

Український католицький університет на конференції представляли декан філософсько-богословського факультету д-н Роман Завійський, завідувач кафедри богослов’я Віктор Жуковський та викладач Павло Смицнюк.

roman zaviyskyy Kyiv 2013(1)Учасники конференції обговорили шляхи, які б забезпечили законодавчо-правовий статус богослов’я в системі освіти і науки України, а також дискутували про актуальні питання викладання богослов’я у навчальних закладах та наукових установах. Гості з інших країн поділилися власним досвідом діяльності богословських інституцій у країнах Східної Європи.

У своїй доповіді д-р Роман Завійський представив історичну канву та основні риси розвитку філософсько-богословського факультету УКУ та виклики, які стоять перед богослов’ям в Університеті. Роман Завійський поділився власним баченням основних глобальних тенденцій розвитку академічного богослов’я. На його думку, прикладом позитивної співпраці є взаємодія між навчальними закладами різних конфесій на Заході та спільна координація професійних асоціацій богословських шкіл.

Завідувач кафедри богослов’я УКУ, Віктор Жуковський, розповів про механізми і заходи, які дозволяють поєднувати академічну складову навчання з духовно-пасторальним компонентом, виховуючи духовних лідерів, які можуть працювати у різних суспільних сферах. «У богословському освітньому просторі навчальні програми  мають гармонійно і комплексно розвиватись у академічно-виховній системі координат, яка має бути окреслена трьома головними векторами: доксологічно-літургійним, академічно-науковим та суспільно-соціальним», – вважає Віктор Жуковський.

У рамках конференції Роман Завійський запропонував  (з інституційним, а не лише персональним членством), на прикладі Асоціації богословських шкіл США та Канади (The Association of Theological Schools in the United States and Canada (ATS),  яка об’єднує протестантські, католицькі та православні навчальні заклади та здійснює акредитації нових богословських шкіл з мандату міністерства освіти. Міністерство, зі свого боку, визнає ATS як найвищий акредитаційний орган у сфері богослов’я. Така Асоціація, на думку доктора з богослов’я Оксфордського університету, допомагала б церквам і богословським інститутам координувати між собою діяльність.

Роман Завійський також висловив думку, що позитивним кроком стало б створення на державному рівні переліку найкращих світовий богословських закладів, наукові ступені яких могли б нострифіковуватися автоматично чи за спрощеною процедурою в Україні.

Прес-служба УКУ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.