Відбулася інтронізація правлячого архиєрея Едмонтонської єпархії

У суботу, 24 березня 2007 року, у храмі Святого Василія в Едмонтоні відбулася інтронізація (введення на престол) нового правлячого архиєрея Едмонтонської єпархії УГКЦ Преосвященного Владики Давида (Мотюка). Блаженніший Любомир, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, як сам зазначив у своєму вітальному листі, радо був би з усіма учасниками торжества, але з причин, які від нього не залежать, не зміг цього зробити. Представником Глави УГКЦ, який здійснював акт введення на престол, був Високопреосвященний Владика Лаврентій (Гуцуляк), Митрополит Вінніпезький і всієї Канади.

Із часу призначення 9 січня 2006 року попереднього єпарха Едмонтонського Владики Лаврентія (Гуцуляка) Митрополитом Вінніпезьким існувала пекуча потреба призначити до розлогої Едмонтонської єпархії нового правлячого єпископа, – читаємо у повідомленні прес-секретаріату Едмонтонської єпархії, яке для Департаменту інформації УГКЦ надіслав о. Михайло Ковальчик, канцлер єпархії. Тому 25 січня 2007 року Римська Апостольська Столиця повідомила про те, що Святіший Отець Венедикт XVI, Папа Римський, поблагословив рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви про призначення Владики Давида Правлячим єпископом Едмонтонської єпархії для греко-католиків (Канада). До цього часу Владика Давид 5 років виконував обов’язки єпископа-помічника Вінніпезької архиєпархії.

«Сьогодні Едмонтонська єпархія переживає особливе торжество. Дуже часто буває, що велич торжества полягає в його одноразовості, винятковості. Сьогоднішнє ж торжество є особливим, тому що воно повторне», – написав у своєму листі Блаженніший Любомир. Відтак Предстоятель УГКЦ продовжив: «Сьогодні переживаємо четверте з ряду введення на престол владики Едмонтонської єпархії. І власне краса й радість цього дня полягає в тому, що засіяне сто років тому живе, триває, бо вступ на престол нового владики – це свідчення живучости Церкви, яка одержує нового провідника, щоб дальше простувати шляхом поглиблення своєї духовности та розвитку церковного життя».

Учасниками урочистої Божественної Літургії були 20 архиєреїв Української Греко-Католицької і Римо-Католицької Церков. У ній також взяв участь Високопреосвященний Архиєпископ Луїджі Вентура, довголітній Апостольський Нунцій в Канаді, який після прочитання Папської булли виголосив промову. Текст булли українською мовою прочитав о. Михайло Ковальчик, канцлер єпархії, а англійською митрофорний протоієрей Василь Гупало, що вже тричі через вакантність єпископського престолу виконував обов’язки єпархіального адміністратора. Після завершення Літургії всі священики єпархії привітали нового владику.

Відтак у Культурному центрі св. Василія відбулася святкова трапеза. На початку Владику Давида вітала молодь двомовних українсько-англійських шкіл та представники прицерковних організацій провінції. Після цього першим від імені провінції Альберта промовив Прем’єр Ед Стельмах. Це перший візит Прем’єра до української громади з часу його вибору на посаду. Пані Ольга Глусь, голова Централі українців-католиків Альберти, виступила від імени всіх організацій. Отець Василь Гупало як адміністратор єпархії вітав нового єпарха від усього духовенства. Останнє слово вдячности за всі ласки та, зокрема, ласку служіння Церкві висловив Владика Давид.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.