«Парох Майданека» презентували у Києві

14 грудня 2006 року у Києві в Малому залі кінотеатру «Кінопалац» (Інститутська, 1) відбулася презентація фільму «Парох Майданека». Фільм розповідає про греко-католицького священика Омеляна Ковча, ісповідника віри ХХ ст. Через те, що він рятував євреїв, спершу був запроторений до в’язниці у Львові, а потім до концтабору «Майданек», де і загинув. Особа отця Омеляна, його діяльність та мученицька смерть створили надзвичайну можливість до діалогу різних культурних ідентичностей, зокрема української, польської та єврейської.

Перед початком презентації у фойє кінотеатру за участю Блаженнішого Любомира, Глави УГКЦ, о. митр. Стефана Батруха, пароха храму Різдва Пресвятої Богородиці у м. Любліні, ініціатора проекту, та Гжегожа Лінковського, режисера фільму, відбулася прес-конференція. «У сьогоднішніх часах, коли багато будується мурів між людьми, приємно побачити особу, яка будувала мости», – зокрема у вступному слові сказав Блаженніший Любомир. Своєю чергою о. Стефан Батрух розповів, що він довший час не знав, що у Майданеку перебував і загинув священик УГКЦ. «З часом, довідавшись про це, прочитавши спомини про нього, я зрозумів, що це особливий священик, який зумів виступити проти потужної нацистської системи», – наголосив о. Стефан. Відтак із вступним словом виступив режисер фільму. Гжегож Лінковський передусім подякував Блаженнішому Любомирові та о. Стефанові за те, що ознайомили його із життям о. Омеляна Ковча. Тоді п. Лінковський розповів, що вже довший час у своїх роботах він досліджує тему співжиття народів і блаженний Омелян є чудовим героєм для її продовження. Отець Омелян Ковч, за словами Блаженнішого Любомира, – син одного народу, загинув на землі іншого народу, а віддав своє життя тому, що бажав допомогти третьому народові.

Після прес-конференції, о 18.30, розпочалася презентація фільму, у якій із промовами виступили Блаженніший Любомир та спільно о. Стефан і п. Гжегож. Тоді присутні у залі владики, члени Митрополичого Синоду, представники релігійних конфесій, влади, інтелігенції, ЗМІ, численні вірні УГКЦ переглянули фільм «Парох Майданека».

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.