Фатімські святкування Дня емігрантів

12-13 серпня 2006 року, щорічно, Фатіма (Португалія) святкувала День емігранта, в який, традиційно, вітала португальських емігрантів. Йдеться про тих, які приїжджають до своїх родин з різних країн Європи, а від минулого року включається у це свято емігрантів інших народностей, які наплинули до Португалії у пошуках праці. Важливо, що це цьогорічне святкування було присвячене українським заробітчанам (легалізованих українців-заробітчан у Португалії 67 тисяч, але є ще багато нелегалів). У суботу і неділю фатімська площа була заповнена прочанами (приблизно 150 тисяч). З України приїхали три автобуси з молоддю.

На цьогорічні святкування запрошено Блаженнішого Любомира, Верховного Архієпископа Києво-Галицького УГКЦ, який делегував на це свято Преосвященного Владику Діонісія (Ляховича), Єпископа-помічника (Владика Діонісій у ці дні перебуває у Португалії з душпастирським візитом). Святкування почалися у суботу прес-конференцією на тему еміграції до Португалії, кількома інтерв’ю для теле- і радіокомпаній, а релігійна частина — молитвою на вервиці, процесію зі свічками, Божественною Літургією та нічними чуваннями. Вершиною святкувань була неділя, 13 серпня. У цей день відбулася Божественна Літургія, яка транслювалася у прямому ефірі 4-ма телевізійними мережами на Португалію, Бразилію і через супутниковий зв’язок — на цілий світ. Літургію очолив Владика Діонісій. З ним співслужили 8 римо-католицьких єпископів і приблизно 200 священиків, з них 8 греко-католицьких.

У проповіді, звертаючись до чисельних учасників богослужіння, Владика Діонісій зокрема сказав: «В останній моїй душпастирській візитації до Румунії, їхавши поїздом з Бухаресту до Буковини, якимсь чином глибоко відчув на собі драму емігранта. Емігрант залишає свою батьківщину, йде на зустріч різним викликам і небезпекам, одинокий, далеко від сім’ї, – відчуває тугу за своїми рідними».

Відтак проповідник коротко окреслив ретроспективу кінця минулого століття, у якому відбулася новітня еміграція з України. Після цього Владика Діонісій говорив про те, що прозорість нашого відношення до Бога, зроджує прозорість у наших суспільних і міжособових стосунках, без фарисейства та брехні. «Зустріч з Богом, здійснює чудо зустрічі з нашою сім’єю, без особливих труднощів через тимчасові розлуки. Вірність Богові, зроджує вірність дружині/чоловікові, допомагає прозорості життя, невинності і чистоті відносин і вірності особистій», – сказав проповідник. Єпископ-помічник Верховного Архієпископа наголосив, що він вірить у можливість здійснення великого чуда, яке може статися сьогодні, якщо кожний з нас сприйме від Богородиці її прохання про навернення. «Так, як правдиве сонце — це Бог, то Він переверне цінності і змінить координати сучасного людства. Може повторитися чудо навернення Росії та інших країн до справедливого і гуманнішого суспільства, може здійснитися також наше навернення і змінення міграційного русла, тобто, повернення емігрантів, збагачених культурою цієї країни, що їх прийняла, до своєї батьківщини», – наголосив проповідник.

А на завершення проповіді Владика Діонісій сказав: «У Фатімі сьогодні таки здійснюється чудо. Приїхали прочани з різних сторін світу — це португальці, які розсіяні по світі, робітники-емігранти, тут у Португалії, які приїхали з різних околиць, біженці у пошуку миру і свободи — всі почувають себе братами у Христі, з піднесеним серцем вгору, у напрямку Сонця, звідки з’явилася Богородиця, повна світла. Тут ви зможете віднайти вашу віру, світло для вашого життя на еміграції, розв’язок ваших особистих і сімейних проблем і підтримку від Церкви, яка, мов матір, вас любить».

Святкування завершилися зустріччю українців у просторій залі імені Папи Павла VI, концертом українських пісень і промовами.

Прес-секретаріат Глави УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.