Опубліковано Благовісник Глави УГКЦ за 2005 рік

Побачив світ п’ятий номер видання „Благовісник Верховного Архієпископа Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Любомира Кардинала Гузара”, у якому зібрано офіційні матеріали УГКЦ за 2005 рік. До того часу вже були опубліковані номери Благовісника за 2001-2004 роки.

Благовісник за 2005 рік традиційно вміщує такі розділи: „Документи Апостольської Столиці” (здебільшого послання Святішого Отця Івана Павла ІІ з різних нагод та „Послання Святішого Отця Венедикта XVI на Всесвітній день мігрантів і біженців”), „Документи Блаженнішого Любомира” (звернення, послання, листи, грамоти та декрети), „Документи Синоду Єпископів УГКЦ 2005 року” (постанови, звернення, листи), „Документи Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ 2005 року” (постанови і звернення), „Документи Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій”, „Хроніка подій року”, „Проповіді та промови Блаженнішого Любомира”. Доповненням до перелічених матеріалів слугує додаток із кольоровими фотографіями.

Особливістю Благовісника за 2005 рік у розділі „Документи Апостольської Столиці” є те, що крім традиційних послань, у ньому вміщено два Апостольські листи Івана Павла ІІ: перший – до єпископів, духовенства і вірних на Рік Євхаристії та другий – до тих, хто відповідає за суспільні комунікації. Крім того, примітно, що більшість проповідей Глави УГКЦ у розділі „Проповіді та промови Блаженнішого Любомира” були промовлені не у Львові, а в Києві (21 серпня 2005 року було офіційно перенесено осідок Глави Української Греко-Католицької Церкви зі Львова до Києва).

Охочі ознайомитися із цим виданням можуть звернутися до державних обласних бібліотек (їм розіслано всі попередні номери Благовісника і невдовзі вони отримають число за 2005 рік) або їх придбати у книгарні на Святоюрській горі у Львові.

Робота над Благовісником за 2006 рік триває.

Довідка: Благовісник – це офіційне видання Глави Церкви, у якому зібрані документи Апостольської Столиці (ті, які безпосередньо чи опосередковано стосуються УГКЦ), Верховного Архієпископа, Синоду Єпископів УГКЦ, Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ та документи, пов’язані із основними подіями у житті Церкви протягом звітного року (наприклад номінації, хіротонії нових єпископів), проповіді та промови.

Із Вступного слова Блаженнішого Любомира до другого номера Благовісника дізнаємося історію видання. „Випуск Благовісника, – пише Глава УГКЦ, – започаткував святої пам’яті Митрополит Йосиф Сліпий, а пізніше продовжив Блаженніший Мирослав Іван Любачівський. Починаючи з 1965 pоку, це важливе для історії нашої Церкви видання з’являлося щороку (іноді декілька разів на рік) аж до 1988 року. У зв’язку зі змінами, які відбувалися на матірній території нашої Церкви, в Україні, видання Благовісника було призупинено. Для того, щоб хоч частково заповнити прогалину, в 1998 році „в межах” Благовісника було видано збірник „Рішення і постанови Синодів Єпископів Української Греко-Католицької Церкви 1989 – 1997 років” (в цей час на Синодах головував Владика Любомир Гузар)”.

З 2003 року офіційні документи нашої Церкви у день своєї появи публікуються на офіційній веб-сторінці нашої Церкви (www.ugcc.org.ua), а в кінці року – зібрані у друкованій формі в наступному номері Благовісника.

Прес-секретаріат Глави УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.