ЗВЕРНЕННЯ СТОСОВНО ВИХОДУ У СВІТКНИГИ ТА ФІЛЬМУ «КОД ДА ВІНЧІ»

Дорогі у Христі, днями у кінематографі України, як і в усьому світі, повинен з’явитись скандальновідомий фільм знятий за романом Дена Брауна «Код да Вінчі».

В сюжет книги, а згодом і фільму, лягли вигадані, фантастичні думки автора, які ніяк не підтверджені історично. Фільм антирелігійний і антихристиянський. В ньому автор намагається брутально очернити Христа Спасителя і Його Святу Церкву, свідомо ображаючи релігійні почутя мільйонів Христових учнів у всьому світі. Католики, православні, інші християни, юдеї, мусульмани, всі люди доброї волі обурені його появою у світі. Католицька організація Оpus Dei (богопосвячені особи, які напряму підпорядковані Папі римському), направила лист до офісу японської компанії Sony Pictures з проханням помістити в початкових титрах фільму спеціальне повідомлення, в якому б говорилося про те, що дана кінопостановка – це плід фантазії.

Однак компанія Sony Pictures відмовилася задовільнити прохання і тим самим виявити повагу до вірування мільйонів християн. Образливі карикатури на Ісуса Христа, християнську історію, Католицьку Церкву та Оpus Dei повністю збережені при екранізації роману Дена Брауна, а образливий характер цих карикатур стає ще більш виразним завдяки силі візуального зображення.

Сюжет роману – це спотворення історичних фактів і блюзнірські вигадки автора. Режисер і директор фільму Рон Говард у своїх заявах повторює, що це просто кіно, видумана історія і її не слід приймати близько до серця. Однак, навіть поверхове знайомство з сюжетом дозволяє одразу чітко зрозуміти мету, якої намагаються досягти творці так званого «Кіно».

В основу сюжету лягають вигадки й образливі для християн і всіх людей доброї волі, фантазії автора. Ісус одружується з Марією Магдалиною і в них народжуються діти. Христос доручає Церкву Марії Магдалині, але апостоли змовилися проти неї і тому вона змушена тікати до Франції. З цієї пори підпільний «Сіонський Пріорат» захищає потомків Христа від нападок Католицької Церкви та передає свої секрети через скриті коди. Наприклад, на образі «Тайна Вечеря» поруч з Христом Леонардо да Вінчі зобразив не апостола Івана, а Марію Магдалину. Роман розпочинається тим, що комісія кардиналів зобов’язує провідника Оpus Dei, аби один з членів цієї організації, професійний убивця, знищив останніх потомків Христа.

Основні ідеї «Коду да Вінчі» такі:

– Христос не є Богом;

– Ісус і Магдалина являють собою чоловічо-жіночу подвійність, перші послідовника Ісуса поклоняються «священній жіночості», але згодом це було відкинене Церквою і вона стала женоненависною;

– Церква базується на великій брехні. Аби приховати правду, вона знищила документи, вбила мільйони відьом та єретиків, перекрутила суть Святого Письма.

«Код да Вінчі» ставить дві проблеми:

  1. Мова йде про твір фантастичний, у якому всі персонажі Церкви зображені як негативні герої.

  2. На початку автор заявляє, що всі описи витворів мистецтва, архітектури, документів та секретних обрядів у цьому романі є правдивими. А насправді в ньому міститься велика кількість помилок, що стосуються мистецтва, історії, релігії і культури.

Фільм небезпечний тим, що брехня, яка міститься у ньому, дійде до великої кількості людей і завдасть великої шкоди тим, у кого немає добрих, правдивих знань, здатності критично оцінювати події для того, щоб відрізнити фантастику від реальності.

Секретар Конгрегації у Справах Віри Архиєпископ Анжело Амато, закликав бойкотувати не лише роман Дена Брауна, а й його екранізацію. Архиєпископ підкреслив, що коли б подібна брехня розповсюджувалася про Коран або Холокост, то це могло б викликати протести по всьому світу, однак, нападки на Церкву дуже часто залишаються ненаказаними.

Що можемо зробити перед лицем такої ситуації? У доповіді з цього приводу Єпископська Конференція Мексики подає наступні напрямні:

І Використовувати усі можливості, аби говорити правду про Христа і Церкву;

І Багато практикуючих християн будуть почуватися ображеними, однак необхідно вміти спокійно і конструктивно скерувати цю реакцію в правильне русло;

І Тих, хто сумнівався, дана ситуація змусить поглибити свої знання про віру. Люди, які до цього часу були байдужі можуть відчути зацікавлення і захочуть більше дізнатися про віру й тому ми повинні бути готові відкрити кожному бажаючому правдивий образ Христа Спасителя.

Через пророка Єзекиїла Бог промовляє до нас такими словами: «Сину чоловічий! Я поставив тебе на варті дому Ізраїля: як почуєш з моїх уст якесь слово, то попередиш їх від мене. Як я скажу безбожникові: Ти помреш! – і ти його не попередиш і не говоритимеш, остерігаючи безбожника від лихої його дороги, щоб він жив, – то безбожник той умре в своїм грісі, я ж домагатись буду з твоїх рук його крови. Коли ж ти попередиш безбожника, і він не навернеться від своєї безбожности й від лихої дороги, то він умре в своїм грісі, а ти врятуєш твою душу. І коли праведник відступить від своєї праведности й учинить зло, і як я поставлю перед ним щось, об що він спотикнеться, і він умре – тому, що ти його не попередив, – він помре в своїм грісі, і не згадаються більше справедливі вчинки, що він учинив, але я домагатимусь від тебе його крови. Коли ж ти остережеш праведника, щоб не грішив, і він не грішитиме, то він житиме, бо дав остерегти себе, і ти врятуєш твою душу» (Єз. 3, 17-21).

Хочу попередити Вас про те, що купуючи даний роман, чи квиток на екранізацію, Ви вкладаєте гроші у скарбницю диявола – «батька брехні і чоловіконенависника» (пор. Йо. 8,44) та фінансуєте тих, хто брехнею, наклепами і блюзнірством очорнює Христа та Його Кров’ю очищену і освячену Церкву.

Нехай у часі всіх випробувань нашої віри, ми будемо здатні пізнати Бога у молитві, чути Його голос у Євангелії, черпати свої сили від участі у Святих Таїнствах і бути для світу свідоцтвом Божої любові та Божої сили.

З молитвою та архиєрейським благословенням

  • ІГОР

Архиєпископ Львівський

Свящ. Ігор Демків

Віце-канцлер Львівської Архиєпархії

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.