У Патріаршому соборі престольний празник

У Світлий понеділок, 24 квітня 2006 року, Патріарший собор Воскресіння Христового у Києві святкував свій престольний празник. Через те, що тільки від 19 січня 2006 року у цокольному приміщенні собору розпочали служити богослужіння, цьогорічний престольний празник був першим, який безпосередньо святкували у храмі. Іншою особливістю святкувань була участь у Архієрейській Божественній Літургії одразу трьох владик: Блаженнішого Любомира, Верховного Архієпископа Києво-Галицького, Преосвященного Владики Діонісія (Ляховича), Єпископа-помічника Верховного Архієпископа, та Преосвященного Владики Богдана (Дзюраха), Єпископа-помічника Києво-Вишгородського.

У проповіді Глава УГКЦ передусім представив і привітав Владик Діонісія та Богдана та поздоровив з Великоднем усіх учасників спільної молитви. Відтак Блаженніший Любомир сказав, що від минулого празника у 2005 році сталися певні зміни, бачимо певний, хоч і незначний, поступ: Літургія відбувається хоч ще і не в основному приміщенні, але все ж таки у храмі, співслужать троє владик, набагато зросло число учасників богослужіння тощо.

Після цього проповідник зосередив увагу учасників спільної молитви на словах із Євангелії: «Бога ніхто ніколи не бачив: Єдинородний Син що в лоні Отця, той об’явив». На цих словах Блаженніший Любомир побудував свою проповідь, у якій говорив про знання Бога, а радше про те, якими Господь бачить нас. Адже, за словами Предстоятеля УГКЦ, ми в очах Господа Бога не раби і не слуги, а діти. Свідоцтвом цього є перші слова Господньої молитви «Отче наш». «Ісус Христос прийшов на землю саме це нам сказати, це є ціль його приходу. Ми б про це ніколи не здогадалися, адже «Бога ніхто ніколи не бачив». Нам і на думку б не прийшло, щоб нас, грішних, немічних Господь Бог називав своїми дітьми та запрошував ставитись до нього, як до батька. Об’явлення нам це відкриває», – зокрема сказав Блаженніший Любомир.

Після Літургії, Блаженніший Любомир, Владики Діонісій і Богдан, священики та всі охочі поїхали до Державного музею народної архітектури і побуту в місцевості Пирогово. Тут вже вкотре відбувалися великодні святкування. Молодь та старші співали веснянки, виводили гаївки та спілкувалися. У всьому цьому радо брав участь Глава УГКЦ.

о. Ігор Яців

прес-секретар Глави УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.