Блаженніший Любомир про примирення українського і польського народів

Основною темою, яку представив Блаженніший Любомир під час прес-конференції, яка відбулася 13 травня 2005 року в конференційному залі Митрополичих палат Святоюрської гори (пл. Святого Юра, 5), стало питання примирення українського і польського народів. За словами Блаженнішого Любомира впродовж довшого часу між нашими народами вже декілька разів проявлялися певні ініціативи для примирення. Вперше це відбулося у 1945 році в Римі між Кардиналом Гльонтом (РКЦ) і Владикою Бучком (УГКЦ). Відтак більш офіційно це було зроблено у 1987 році також у Римі. Тоді головними дійовими особами були Кардинал Любачівський (УГКЦ) та Кардинал Глемп (РКЦ). Вони уклали спільну декларацію примирення.

Глава УГКЦ повідомив, що цього року (19 червня в Польщі, а 26 червня в Україні) під час проведення Євхаристійних соборів (2005 рік покійний Папа Іван Павло ІІ проголосив Роком Пресвятої Євхаристії) буде здійснений урочистий акт примирення між нашими народами. Повідомляючи це, Блаженніший Любомир підкреслив, що до такого акту ми йшли впродовж десятиліть. Наша Церква є відкритою до того, щоб здійснювати подібні акти примирення і супроти сусідніх народів. Для цього, на думку Предстоятеля нашої Церкви, потрібна добра воля з боку наших сусідів, народ повинен бути до цього належно підготовленим. „Євхаристія – це символ нашого співжиття з Богом і з іншими людьми. На такому тлі примирення буде не тільки в належній формі представлене, а й стане великим актом нашої віри”, – сказав на завершення цієї теми Блаженніший Любомир.

Крім того, на прес-конференції Глава УГКЦ повідомив, що у другій половині травня у канадському місті Вінніпезі відбудеться засідання Постійного Синоду УГКЦ. На цей час з усіх єпархій Канади (їх є 5) зберуться священики, монахи, монахині та семінаристи, щоб „заглянути у своє місійне покликання та поглибити знання про самих себе, а понад усе у спільній молитві відчути, що ми – одна Церква”. Відтак Блаженніший Любомир охоче відповів на запитання журналістів.

о. Ігор Яців

прес-секретар Глави УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.