День народження Митрополита Андрея

29 липня 1865 року в селі Прилбичах Яворівського повіту на Львівщині в родині графа Івана Шептицького та графині Софії з роду Фредрів народився син Роман, який відтак під час монашого постригу у Добромильському монастирі Отців Василіян прийняв ім’я Андрей. Сто тридцять дев’ять років тому розпочалося земне життя Андрея Шептицького — Митрополита Галицького, Архієпископа Львівського, єпископа Кам’янець-Подільського, видатного громадського діяча, мецената української науки і культури.

У день народження Митрополита Андрея, його родинне село стало місцем паломництва. Напередодні Божественною Літургією в Соборі Святого Юра розпочалася молодіжна проща, учасники якої пройшли за маршрутом «Львів — Страдч — Новояворівськ — Прилбичі». У сам день народження Митрополита Андрея у прилбицькому храмі Блаженного Климентія Шептицького відбулася Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний Владика Гліб Лончина, Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії, Іспанії і Ірландії, Прокуратор Верховного Архієрея в Римі. Перед Літургією у каплиці-усипальниці родини Шептицьких Владика Гліб відслужив панахиду за вічний спочинок рідних Митрополита Андрея і блаженного Климентія. На завершення владика звернувся до святкової громади із короткою промовою.

Владика Гліб зосередив свою науку на словах, які завершують кожне поминальне богослужіння: «Вічная пам’ять». «Але що означають ці слова? — поставив запитання Владика. — Коли ми співаємо «Вічная пам’ять», то не йдеться нам про те, щоб люди завжди пам’ятали про своїх померлих, але щоб Господь Бог мав ці душі у своєму серці навіки… Ці слова означають, що ми хочемо бути разом з Богом в раю». Владика Гліб сказав, що ми можемо бути разом з Отцем у Царстві Небесному тільки тоді, коли будемо разом з Ним тут на землі. Приклад такого життя дають нам члени родини Шептицьких».

Відтак процесійним хресним ходом учасники святкування перейшли до храму Блаженного Климентія Шептицького, де розпочалася Божественна Літургія. У проповіді Владика Гліб, спираючись на євангельський текст про прохання матері синів Заведеєвих, говорив про служіння.

За словами проповідника, приклад такого правдивого служіння дає нам Ісус Христос. Його досконалим послідовником, тим, хто жертвував всім, що мав, є наш великий Митрополит Андрей. «Для нього було важливішим бути добрим учнем Христовим, аніж мати всі почесті цього світу», — наголосив Владика Гліб.

Після Літургії всі бажаючі могли ознайомитися із виставкою фотографій, які представляли життя і діяльність Митрополита Андрея Шептицького.

До ювілею Митрополита Андрея також була приурочена Всеукраїнська науково-практична конференція «Катехитичне служіння сьогодні: досвід, труднощі, перспективи», яка 28-30 липня проходила у приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа. Серед тем стосовно Митрополита Андрея було проаналізовано такі: «Основи християнського виховання у творах Митрополита Андрея» та «Святість життя Митрополита Андрея». Урочиста Архієрейська Божественна Літугія, Всеукраїнська науково-практична конференція «Катехитичне служіння в УГКЦ сьогодні: досвід, труднощі, перспективи» та низка інших заходів, присвячених річниці народження Митрополита Андрея, стали черговим етапом відзначення Року прослави Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького та Ісповідника віри Патріарха Йосифа Сліпого, що його проголосила цього року Українська Греко-Католицька Церква.

о. Ігор Яців,

прес-секретар Глави УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.