Владика Михаїл Гринчишин:«Святіший Отець бажає,щоб греко-католицький Патріархат на Україніпостав «ще за цього понтифікату»

Під час зустрічі у Ватикані 3 червня ц.р. членів Постійного Синоду єпископів УГКЦ зі Святішим Отцем, Іван Павло II сказав, що бажає, щоб утворення греко-католицького Патріархату на Україні здійнилося «ще за цього понтифікату». Про це розповів, перебуваючи 12 червня у Львові, єпископ Михаїл Гринчишин, екзарх УГКЦ для Франції і країн Бенілюксу.

Михаїл Гринчишин — один з п’яти членів Постійного Синоду УГКЦ, повертаючись до теми останнього засідання цього органу (1-5 червня ц.р., Рим) і аудієнції його учасників у Папи Римського, зазначив: «Святіший Отець прийняв нас по-батьківськи, і у своєму офіційному слові висловив заохочення для нас продовжувати працювати над питанням канонічного формування патріархату, зазначивши при цьому, що «поділяє це наше бажання». Під час розмови, яка відбулася після закінчення офіційної частини, Іван Павло II сказав, що «хотів би, що це здійснилося ще за цього понтифікату».

Єпископ також розповів, що наступного після цієї зустрічі дня, відома французька католицька газета «La Croix» помітила замітку на тему патріархату УГКЦ. В цій публікації зазначалося, що Папа не відповів відмовою на прохання українських єпископів, а наголосив на тому, що це питання вивчається Святішим Престолом, рівно ж як вивчається думка на цю тему інших християнських Церков. У відповідь глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар повідомив, що УГКЦ має намір найближчим часом розіслати главам православних Церков листи, «де пояснюватиметься наша позиція стосовно патріархату». Подібні звернення з проханням висловити свою опінію з цього приводу будуть розіслані і діючим Патріархам східних католицьких Церков.

За словами Михаїла Гринчишина, який водночас є головою Постуляційного центру беатифікації і канонізації святих УГКЦ, імовірно, що до кінця цього року на розгляд ватиканської Конгрегації канонізації святих будуть передані справи українських мучеників з метою їх церковної прослави (від 25 до 35 справ). Єпископ розповів, що цими днями він мав у Львові зустріч з представниками від різних єпархій УГКЦ, відповідальними за локальний етап підготовки беатифікаційних процесів. В даний час кожна греко-католицька єпархія на Україні має по кілька кандидатів на церковну прославу в якості мучеників за віру. Найбільше (13 кандидатів) представила Тернопільська єпархія. Серед цих кандидатів — один єпископ, кілька монахів (василіяни, студити, один редемпторист), одна подружня пара (священик і його дружина), а також співзасновник жіночого монашого згромадження сестер-служебниць о. Єронім Ломницький (інша співзасновниця цього згромадження — мати Йосафата Гордашевська — була беатифікована 27 червня 2001 року, під час перебування Святішого Отця Івана Павла II у Львові).

Підготувала Зоряна Курдина

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.