Кардинал Гузар:«Створення греко-католицького патріархату на Україні має проводитись з ретельним дотриманням приписів церковного закону, бо ця справа є важливою для цілої Католицької Церкви»

10 червня, наступного дня після закінчення чергової сесії синоду єпископів Києво-Галицької митрополії УГКЦ (вона проходила 8-9 червня у реколекційному будинку в селищі Яремче в Карпатах), у митрополичих палатах собору св. Юра у Львові глава УГКЦ Блаженніший кардинал Любомир Гузар дав прес-конференцію.

Спочатку кардинал детально ознайомив присутніх із результатами праці вищезгаданого синоду єпископів Києво-Галицької митрополії, а також засідання Постійного синоду єпископів УГКЦ, яке пройшло в Римі з 1 по 5 червня. Любомир Гузар розповів про аудієнцію українських владик-членів Постійного синоду в Святішого Отця Івана Павла II, про їхні зустрічі з керівниками Конгрегації Східних Цеков (кардиналом Мусою Даудом) та Папської ради сприяння християнській єдності (кардиналом Вальтером Каспером), а також про візит ввічливості до нового посла України у Ватикані Григорія Хоружого.

Блаженніший Любомир Гузар зважив за потрібне виокремити наступні теми, що розглядалися на цих засіданнях:

1) підготовка до чергового Синоду всіх єпископів УГКЦ, який заплановано на жовтень цього року (м. Київ);

2) структуральне удосконалення всередині Церкви у зв’язку з новими потребами;

3) необхідність частіших зустрічей єпископів, що діють на Україні (наприклад, що два місяці).

На прес-конференції кардинал Гузар багато уваги приділив темі примирення між українським і польським народами. Він розповів, зокрема, про ініціативу «обміну прощами» — тобто спільних прощ польської і української молоді до католицьких святинь. Ця ініціатива діє за домовленістю з примасом Польщі кардиналом Юзефом Глемпом та у контексті Року Польщі в Україні.

Перша з цих прощ — до Унівської лаври біля Львова — пройшла 14-16 травня, у ній, зокрема, взяли участь близько 100 молодих людей з Польщі.

Наступна — пройшла 29-30 травня у польському паломницькому центрі в Ледниці, де серед 180 тисяч паломників було близько 3 тисяч молодих українців. Наступна проща в рамках цієї ініціативи, до маріїнської святині у селі Зарваниця (Тернопільська область), відбудеться 25-27 червня, а 26 вересня група української молоді разом з кардиналом Гузаром візьмуть участь у прощі на Ясну гору в Ченстохові — до найбільшої польської святині.

Головна ідея цих заходів: поєднання у спільній молитві молодих українців і поляків — найкращий шлях до порозуміння між двома сусідніми народами.

Серед запитань, які ставили журналісти, виразним лейтмотивом проходила ідея створення греко-католицького патріархату на Україні. Глава УГКЦ, відповідаючи на запитання про зустріч членів Постійного синоду зі Святішим Отцем у Римі, підтвердив інформацію про те, що Папа виразно підтвердив своє бажання бачити цей патріархат. Перед УГКЦ тепер стоїть завдання: провадити широку роз’яснювальну роботу, пояснювати «своїм і чужим», що означає патріархат для католицької Церкви східного обряду. З цією метою невдовзі побачить світ спеціальний друкований буклет, де будуть викладені богословські і історичні аспекти цього питання.

Що стосується негативної точки зору православних Церков стосовно ідеї греко-католицького Патріархату на Україні, то, як сказав Глава УГКЦ, «ми маємо намір невдовзі розіслати керівництву 15 православних Церков листи, в яких спробуємо прояснити нашу позицію». Адже, сказав кардинал Гузар, ця справа є важливою для всієї Церкви, це є нагода закласти солідну базу під ідею патріархатів всередині Католицької Церкви, тому вона повинна провадитись з дуже ретельним дотриманням приписів церковного закону.

Стосовно широковідомого візиту (лютий ц. р.) кардинала Вальтера Каспера, голови Папської ради сприяння християнській єдності, до Москви, то це візит, як зазначив Глава УГКЦ «приніс нам більше користі, аніж шкоди, адже змусив цілий світ заговорити про наші проблеми». Що стосується дуже тенденційного висвітлення цього візиту російськими мас-медіа (що визнав у приватній розмові сам кардинал Каспер), то це «справа їхнього сумління». «Московському Патріархату слід було б подумати над тим, що існують інші точки зору, які відрізняються від їхньої, існують інші народи, які мають свої права». Щодо ставленя УПЦ КП і УАПЦ до цього питання, Блаженніший Любомир Гузар зазначив, що, наскільки йому відомо, воно не є негативним.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.