«Свічадо» презентувало Повну Симфонію

25 травня 2004 року у приміщенні Українського католицького університету відбулася визначна подія в житті Української Греко-Католицької Церкви – презентація видання „Повна Симфонія до Святого Письма Старого та Нового Завіту”, яке уклав п. Павло Смук, ліцензіант біблійного богослов’я в Папському григоріанському університеті в Римі. Повна Симфонія є першим в Україні покажчиком до Біблії, що охоплює повний канон Святого Письма, включно з второканонічними текстами (книги Товита, Юдити, 1-2 Макавеїв, Мудрості, Сираха, Варуха тощо). Цю книжку видало видавництво релігійної літератури „Свічадо”.

Презентація розпочалася молитвою і благословенням Преосвященного Владики Юліяна Вороновського, Єпарха Самбірсько-Дрогобицького.

Після цього до присутніх звернувся п. Богдан Трояновський, директор видавництва „Свічадо”. Він зокрема сказав, що ця Симфонія є певним символом, певним знаком тих змін, які відбуваються в нашій Церкві – коли наші співвітчизники, наші фахівці реалізовують великі наукові проекти.

Відтак слово мав укладач Симфонії п. Павло Смук. Пан Павло розповів про те, як виник задум укладання Симфонії, а тоді зокрема сказав: „Ця книга, яку ми сьогодні презентуємо у своїй суті не є науковою працею і не призначена для використання у науковій роботі (при науковій праці потрібно користуватися не перекладами, а оригінальними текстами і відповідними симфоніями). Ця Симфонія орієнтована на ширше коло користувачів: проповідників, душпастирів, студентів, а також всіх людей, які бажають глибше пізнавати Святе Письмо”.

Згодом перед учасниками свята виступили о. д-р архимандрит Рафаїл Турконяк, о. Тарас Барщевський, кандидат біблійних наук, викладач УКУ, та п. Богдан Качмар, член Біблійного товариства. Вони передусім говорили про велику заслугу укладача цієї Симфонії, адже праця над здійсненням такого видання є важкою і кропіткою (обсяг Симфонії 1309 сторінок). Також доповідачі розповіли присутнім про Симфонію в контексті сучасної біблістики і перекладів Святого Письма.

Сподіваємося, що виконаний труд внесе свою лепту до кращого розуміння та глибшого вивчення Божого Слова вірними Христової Церкви, для його ефективнішого проповідування тим людям, на _рунт сердець яких його зерно ще не впало, а понад усе для того, щоб це Слово принесло щедрий плід у щоденному житті кожного християнина.

о. Ігор Яців

прес-секретар Глави УГКЦ

Довідка:

Повна Симфонія є першим в Україні вказівником до Біблії, що охоплює повний канон Святого Письма. У ньому подані всі без винятку слова та словоформи (відповідно 18 861 та 53 032) та вказані всі місця їхнього вживання (648 337 цитат).

Симфонія призначена передусім для швидкого віднайдення тих місць у Біблії, приблизний зміст яких пам’ятаємо, але точне місцезнаходження не пригадуємо. Пошук слід здійснювати за менш поширеними словами.

Усі форми відмінюваних слів об’єднані в одну статтю під заголовком їх початкової форми. Для кожного слова і словоформи вказано кількість їх вживання як загалом у цілій Біблії, так і в кожній книзі зокрема. Крім того, подані корисні посилання на інші статі, наприклад варіантні слова, відповідні доконані або недоконані форми дієслів тощо.

Видання призначене для душпастирів, богословів, студентів богословських студій та семінаристів, а також для усіх християн, що через читання Святого Письма дбають про свій духовний ріст.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.