Владика Володимир Війтишин – новий єпископ УГКЦ

Канон 177 у § 1 Кодексу канонів Східних Церков зазначає: «Єпархія є частиною Божого народу, довіреною пастирській опіці єпископа, якому допомагає пресвітерій, так, щоб вона, тримаючись свого Пастиря і згуртована ним у Святому Дусі через Євангеліє і Євхаристію, утворювала партикулярну Церкву, в якій справді присутня і діє єдина, свята, католицька й апостольська Христова Церква». А в каноні 178 написано: «Єпархіальний єпископ, якому довірено єпархію для пастирської опіки від власного імені, керує нею як намісник і післанець Христа…» Так Церква Христова ок-реслює роль і місію єпископа.

З метою забезпечення належної і постійної духовної опіки кожного члена Української Греко-Католицької Церкви, Синод Єпископів УГКЦ дбає про відповідну кількість членів єпис-копської колегії. Тому в деяких єпар-хіях, крім єпископа-ординарія, здій-снюють своє архієрейське служіння єпископи-помічники. Від 15 липня 2003 року такою стала Коломийсько-Чернівецька єпархія. Адже у цей день у м. Коломиї в храмі Святого Архангела Михаїла відбулася єпископська хіротонія Преосвященного Владики Володимира Війтишина, Єпископа-коадьютора Коломийсько-Черні-вецької єпархії.

Як ми повідомляли раніше, 13 травня 2003 року у Ватикані було повідом-лено, що Святіший Отець Іван Павло ІІ ухвалив рішення Синоду Єпископів УГКЦ про призначення всечеснішого отця Володимира Війтишина, декана Тлумача та економа Коломийсько-Чернівецької єпархії, Єпископом-коадьютором цієї єпархії. Відповідно до цього, 14 липня відбувся чин найменування, а наступного дня — хіротонія.

У день хіротонії храм Святого Архангела Михаїла був по вінця наповнений вірними. Численні присутні на власні очі змогли побачити величне таїнство народження архієрея. Єпис-копську хіротонію здійснив Бла-женніший Любомир Кардинал Гузар, Глава УГКЦ у співслужінні з Преосвященними Владиками Павлом Василиком, Єпархом Коломийсько-Черні-вецьким та Софроном Мудрим, Єпархом Івано-Франківським.

У проповіді Блаженніший Любомир говорив про місію і завдання єпископа не тільки, як душпастиря, а й як громадянина. Адже архієрей служить у Церкві своєму народові, який складається з громадян своєї держави. Це неабияк підсилює відповідальність кожного владики і перед Богом і перед людьми.

«Хіротонія єпископа, — сказав у своєму вітальному слові Апостольський нунцій в Україні Преосвященний Владика Микола Етерович, — є знаком динамізму Церкви. Українська Греко-Католицька Церква вийшла з довгого періоду переслідувань з новими силами і сьогодні намагається знайти відповідну структуру і, головне, духовний та душпастирський динамізм для органічного здійснення невід-кладного й вимогливого завдання нової євангелізації».

Нововисвячений Владика Володимир у подячному слові передусім подякував Богові за великий і таємничий дар священства. «Розумію, що у моєму покликанні є Його воля, бо не ви мене вибрали, а я вибрав вас — говорить Господь», — сказав Владика Володимир.

Єпископська хіротонія Єпископа-коадьютора Коломийсько-Черні-вецької єпархії стала великою подією в житті УГКЦ.

о. Ігор Яців,

прес-секретар Глави УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.