«Ми не бідні, адже маємо неоціненний скарб — нашу віру» завершилося святкування п’ятиліття української громади в Афінах

Коли ми вимовляємо слово «громада», то маємо на увазі якусь суспільну групу людей, які об’єднані спільними інтересами та ознаками. Громади бувають різні, але, безперечно, що у житті їх членів вони відіграють важливу роль. Вони є осередком єдності однодумців, порадником для тих, які перебувають у творчому пошуку, прихистком для тих, хто шукає захисту, підтримки і розради. Особливими є українські громади закордоном. Передусім тому, що їх місія – особлива: стати острівцем України для українців. Метою їх створення є потреба допомогти нашим громадянам, які силою різних обставин опинилися закордоном, зберегти свою культурну ідентичність, духовні надбання, психологічну рівновагу.

У неділю, 25 травня 2003 року, завершилося святкування 5-ліття однієї з таких громад. Урочистості з нагоди ювілею української громади в Афінах розпочалися кілька днів перед тим, 22 травня. Цього дня до столиці Греції прибув Блаженніший Любомир Кардинал Гузар, Глава Української Греко-Католицької Церкви. День перед тим в аеропорту Венізелос українці Греції зустрічали Преосвященного Владику Юліяна Вороновського, Єпарха Самбірсько-Дрогобицького. У Посольстві України в Греції владик радо вітав п. Віктор Кальник, посол України у Греції. О 17.00 учасники святкувань відвідали українську школу. Гості були приємно вражені рівнем знань та навиків юних українців.

Наступного дня відбулася зустріч у нунціатурі. У ній взяли участь Апостольський Нунцій у Греції Архієпископ Павло, Блаженніший Любомир Кардинал Гузар, Владика Юліян Вороновський, Архієпископ Афінський Владика Ніколас, Екзарх для греків-католиків Владика Анаргірос та посол України в Греції п. Віктор Кальник. Відтак у соборі Святої Тройці відбулася Велика вечірня, а після її завершення — зустріч в екзархії з Владикою Анаргіросом та священиками екзархату.

Головні святкування відбулися в неділю. Об 11.00 було відслужено Архієрейську Божественну Літургію, якій передували урочистий похід до храму та привітання дітей. Проповідь виголосив Блаженніший Любомир. Він сердечно подякував усім, хто спричинився до заснування української громади в Афінах.

Також Глава УГКЦ, зокрема, сказав: «Правдою є те, що ми не маємо грошей, але не можемо сказати, що ми бідні. Наш скарб – наша віра, яку подарував нам Господь Бог. Цей скарб українці беруть із собою туди, куди доводиться їм іти. Дуже важливо його зберегти і не розтратити». Божественна Літургія завершилася подячним словом Екзарха та привітанням Апостольського Нунція.

Згодом відбулася конференція, прурочена до 70-их роковин голодомору на Україні. Її організувало Товариство українців в Греції «Українсько-грецька думка». Учасники заслухали доповіді Блаженнішого Любомира, п. Віктора Кальника та п. Галини Маслюк (голова Товариство українців в Греції). Конференція завершилася Панахидою за жертвами голодомору. Глава УГКЦ, який очолював молитву за померлих, звернувся до присутніх з проповіддю. Він наголосив, що причиною голодомору, передусім, є втрата гідності кожної людини — використання іншого у своїх інтересах. На думку Верховного Архіпастиря нашої Церкви, якщо ми не будемо постійно перебувати у єдності з Богом, то нам загрожуватимуть нові голодомори.

Святкування 5-ліття української громади в Афінах завершилося урочистим концертом. Його підготували і провели члени української громади. Виконані церковні твори та українські народні пісні навернули не одну сльозу на очі слухачів.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.