«…Вона уособлювала в собі живий зв’язок поколінь українських державотворців»

В середу 12 лютого на 83-році життя у Мюнхені відійшла у вічність Слава Стецько — голова Конгресу українських націо-налістів, народний депутат України від блоку «Наша Україна». Протягом довгих років життя за кордоном вона була керівником Антибільшовицького блоку народів та Організації українських націоналістів, а з часу проголошення незалежності України — повернулася на Батьківщину, де продовжила свою державотворчу працю.

Із листів лідерів українських Церков з приводу упокоєння Ярослави Стецько:

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет:

Із сердечним смутком довідався про те, що на 83-ому році життя відійшла у вічність Ярослава Стецько — відважний борець за незалежність України, яка все своє довге життя віддала справі визволення українського народу та побудові Української Держави.

Вона була прикладом палкого борця за волю рідного народу, її приклад був взірцем та надихав до праці кілька поколінь українських патріотів в діаспорі та на Батьківщині.

Як найстарший український парламентарій останніх двох скликань вона уособлювала в собі живий зв’язок поколінь українських державотворців, а її голос правдиво можна назвати голосом совісті української нації.

Ярослава Стецько мала радість дожити до часу здійснення спільного бажання її побратимів по визвольному рухові — бути свідком проголошення соборної Української Держави, змогла реалізувати мрію, на виконання якої протягом десятиліть годі було сподіватися — повернутися на Батьківщину.

Можливо, не все здійснилося згідно з її прагненнями, але найважливішим мені видається те, що Ярослава Стецько гідно пронесла вогонь любові до свого народу та свого краю і запалила його в серцях нового покоління українських патріотів, на долю якого випало не менш відповідальне покликання — розбудова молодої держави.

Від імені Української Православної Церкви Київського Патріархату висловлюю щире співчуття рідним і близьким Ярослави Стецько, членам очолюваного нею Конгресу українських націоналістів, парламентській фракції блоку «Наша Україна» та всім її однодумцям з приводу тяжкої втрати. Слава Стецько відійшла з цього світу туди, де «немає ні недуги, ні скорботи, ні зітхань, а життя безконечне».

Закінчився її земний шлях, а тому обов’язок кожного християнина і кожного українця помолитися за упокоєння її душі в оселях праведників.

Вічна пам’ять спочилій!

Ігор Ісіченко,

архієпископ Харківський

і Полтавський, керуючий справами Патріархії УАПЦ:

Клир і миряни Української Автокефальної Православної Церкви з почуттям суму й скорботи зустріли звістку про упокоєння визначного політичного діяча нашого часу, одного з лідерів визвольної боротьби українського народу проти іноземних загарбників, голови проводу Конгресу українських націоналістів, народного депутата України Слави (Анни-Ярослави) Стецько (14 травня 1920 р. — 12 березня 2002 р.).

Висловлюючи щире співчуття родині спочилої, членству КУН та ОУН, Патріархія УАПЦ переживає прощання з пані Славою Стецько як власне горе. Адже протягом усіх років своєї політичної діяльності п. Слава Стецько, належачи до Української Греко-Католицької Церкви, виявляла глибоке розуміння проблем української православної спільноти, активно боронила від дискримінації та різного роду провокацій, була завжди чуйною до її потреб (…) Вона активно контактувала з церковними громадами у своєму виборчому окрузі, користувалася безмежною любов’ю галичан, що належали і до греко-католицької, і до православної Церков (…)

Запрошуємо клир і мирян протягом найближчих сорока днів до посиленої молитви за вічний спокій раби Божої Ярослави-Анни, до неодмінного поминання її імені на уставних богослужіннях. Хай же Сам Милосердний Суддя ласкаво прийме спочилу в Свої небесні оселі й прилучить її, як ревну християнку та жертовну захисницю рідного народу, до лику Своїх угодників і страстотерпців.

Вічна пам’ять спочилій!

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.