Муніципальна влада Кеніґштайна присудила звання почесного громадянинао. Веренфріду ван Страатену — засновнику фонду «Церква в потребі»

Згідно з первісним задумом отця Верен-фріда ван Страатена, «Церква в потребі» повинна була допомагати німецьким като-ликам, вигнаним зі Східної Німеччини, а також християнам, що зазнавали пере-слідувань у соціалістичних країнах. У 1948 р. голландський священик вперше прибув у Кеніґштайн, і місто здалося йому «оазою в пустелі» повоєнної Європи. Невдовзі завдяки діяльності о. ван Страатена і його організації місто стало в буквальному значенні «альмою матер» для переслідуваних священиків. Коли на початку своєї доброчинної діяльності, у 40-их роках, отець збирав у Голландії і Бельгії гуманітарну допомогу для біженців зі Східної Німеччини, основу частину допомоги ста-новили продукти.

Згодом діяльність організації поширилась на цілу Європу і світ, а маленький Кеніґштайн у передмісті Франфурта здобув завдяки цьому всесвітню славу. Розмір допомоги, що її фонд отця ван Страатена надає щороку церковним організаціям та спільнотам, — як като-лицьким, так і православним, — дорівнює 70 мільйонам євро.

Штаб-квартира всесвітньовідомої добро-чинної організації розташовується в Кеніґ-штайні з 1975 року, коли вона була перенесена до Німеччини з Рима. Присудження почесного громадянства о. Веренфріду ван Страатену стало своєрідним подарунком кеніґштайн-ського муніципалітету до ювілею священика: 13 січня 2003 року йому виповниться 90 років.

Майже половина німецьких дітей

нічого не знає про «різдвяну історію»

Соціологічне опитування, проведене нещо-давно серед дітей у деяких західних країнах, свідчить про невтішний факт: чимало юних мешканців Європи і Північної Америки, добре знаючи різдвяну атрибутику, не мають уяви про походження цього свята. Так, зокрема, четверо з десяти німецьких дітей нічого не знають про «різдвяну історію».

Дослідниками було опитано понад 700 дітей віком від 6 до 12 років. Усім дітям ставили запитання: «Чому святкується Різдво?» 6% дітей не змогли дати жодної відповіді, 15% опитаних відповіли, що «це якимось чином пов’язано з Ісусом». Ще 18% вважають, що Різдво святкується «тому що зима», «тому що приїжджає бабуся», «тому що господарі крамниць хочуть продати більше товарів», чи «тому що цього дня помер Санта-Клаус».

Опитування також виявило суттєву різ-ницю між дітьми зі Східної і Західної Німеч-чини на користь останньої: на території ж колишньої НДР лише 46% дітей знають про походження свята Різдва, а 15% не мають про це жодної уяви.

«Результати опитування адекватно від-бивають ситуацію у нашому суспільстві», — заявив керівник Департаменту душпастирства дітей при католицької єпископській кон-ференції Німеччини о. Міхель Кюн. За його даними, третина населення країни належить до Євангелічної Церкви Німеччини (ЄЦН), третина — до католицької і ще третина сповідує інші релігії чи не сповідує жодних.

Поза тим представники протетанської Церкви вбачають причину релігійного не-уцтва дітей у байдужості дорослих до питань віри. «Якщо походження різдвяного свята не є важливим для батьків, то звідки ж діти можуть знати, що саме вони святкують?» — риторично запитує керівник департменту у взаємовідносинах Церкви і школи при ЄЦН пастор Маттіас Отте. Разом з тим, у ситуації, що склалася, винні і Церкви, і німецькі школи, вважає пастор, адже у Церков немає роз-працьованих спеціалізованих освітніх програм для дітей нерелігійних батьків. Водночас пастора дивує той факт, що діти не знають про релігійний сенс Різдва, незважаючи на те, що у школах Німеччини викладання основ віри є обов’язковим.

Керівництво деяких шкіл у

США і Канаді заборонило вчителям вживати слово «Різдво»

Це рішення мотивується тим, що нага-дування про Різдво як основну подію зимових релігійних свят може начебто «образити» почуття учнів, що не сповідують христи-янство.

Так, суперінтендант шкільної ради району Нанаїно (Ванкувер, Канада) Керола Лейн розіслала електронною поштою листи дире-кторам шкіл, рекомендуючи їм викорис-товувати термін «сезон свят» замість слова «Різдво».

Аналогічне розпорядження отримали і вчителі однієї зі шкіл каліфорнійського міста Сакраменто у США. Директор школи наклав заборону на використання навчальних мате-ріалів, у яких міститься слово «Різдво», а також на вимовляння цього слова при дітях.

«Всі учні повинні почувати себе вільними у своєму середовищі, а не всі вони є хри-стиянами», — заявила прес-секретар району Сан-Хуан Дейдра Пауел.

За словами Пауел, ніхто не збирається забороняти слова «Різдво», однак віддавати перевагу святам тієї чи іншої релігії є неприпустимим для державної школи, яка існує на державні кошти.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.