Завершився дев’ятий візитПапи Івана Павла IIдо Польщі:«Totus tuus, Maria»

Папа Римський Іван Павло II завершив 19 серпня дев’яту за рахунком пастирську поїздку у свою рідну країну — Польщу, яка стала водночас 98-им закордонним візитом його понтифікату. У другій половині дня 18 серпня, після беатифікаційної Меси, що правилася на краківських Блонях у присутності 2 млн. вірних, та зустрічі з політичним керівництвом Польщі, Папа відвідав краківський кафедральний собор, розташований у замку Вавель. Саме у цьому храмі XVI ст. Кароль Войтила 1946 року був рукоположений на священика та відслужив свою першу Літургію, а згодом — служив архієпископом цієї давньої церковної області Польщі. 82-річний Папа провів близько години у мовчазній молитві біля вівтаря собору. Згодом Папа поїхав на Раковицький цвинтар, де поховані його батьки і брат. Втомлений довгим ранковим богослужінням, Іван Павло II  не зміг підійти до могили і молився, залишаючись у папамобілі. На шляху з Вавельського замку на цвинтар Папа заїхав у церкву св. Флоріана, де служив парафіяльним священиком з 1948 по 1950 рр. Звернувшись з імпровізованим словом до вірних, що зібралися у костелі, Папа нагадав, що вони повинні молитися за живих і померлих. «Я прошу вас молитися і за мене, — продовжив Іван Павло II. — Зараз, поки я живий, а також після моєї смерті». Увечері в неділю Папа зустрівся з небагатьма живими ще друзями своєї юності.

Вранці у понеділок Папа відвідав монастир Кальварія Зебжидовська, що в 50 км від Кракова, де він часто бував у роки дитинства та юності. Цей храмовий комплекс був збудовний на початку XVII ст. магнатом Миколаєм Зебжидовським і присвячений Хресній муці Спаса на зразок єрусалимського храму Гробу Господнього («Кальварія» у перекладі з латини означає «Голгофа»). Сама церква, при якій згодом було засновано монастир бернардинців, присвячений Голгофській Божій Матері. Цього року славнозвісній обителі, яку відвідують тисячі паломників, виповнюється 400 років — саме до цієї дати і була приурочена Меса, яку відслужив Папа.

У житті Івана Павла II Кальварія Зебжидовська займає особливе місце. Коли у 9-річному віці Кароль Войтила залишився без матері, батько привів його помолитися на Кальварію, і один з монахів, вказавши хлопчикові на ікону Богородиці, сказав, що відтепер Вона — його Мати.

«Сьогодні я приїхав сюди як паломник — зовсім, як у роки мого дитинства та юності, — сказав Папа у проповіді під час Меси. — Пресвята Діво Голгофська! Дай мені силу тіла і духа, щоб я зміг до кінця здійснити місію, доручену мені через Воскресіння. А я приношу Тобі плоди всього мого життя, я доручаю Тобі майбутнє Церкви і мою країну. У Тебе я вірую і знову кажу: Totus tuus, Maria — Весь Твій, Маріє!»

Через деякий час після закінчення Меси Іван Павло II виїхав у краківський аеропорт, де відбулася прощальна церемонія за участі ієрархії католицької Церкви Польщі та політичного керівництва країни на чолі з президентом Александром Квасьневським.

Повернення Папи у Рим остаточно розвіяло поширювані рядом ЗМІ чутки про те, що Папа приїхав на батьківщину, щоб оголосити про відхід на спочинок і більше не повертатися у Ватикан. Під час беатифікаційної Меси 18 серпня чимало польських паломників скандували «Залишайся з нами!», однак Папа з притаманним йому почуттям гумору відповів, що він не хоче «дезертирувати з Рима».

Відповідаючи на запитання журналістів, чи відбудеться ще колись візит Папи на батьківщину, прес-секретар Ватикану Хоакін Наварро-Валлс сказав: «На мою думку, він повернеться сюди, якщо зможе». Що стосується майбутніх закордонних візитів Папи, то в даний час розглядається питання про поїздку Івана Павла II у Хорватію навесні 2003 року.

Раніше запланована на січень поїздка на Філіппіни для участі у Всесвітньому форумі родин найімовірніше буде скасована. Як повідомив речник Манільської архієпархії, Ватикан, хоча й не підтвердив анулювання майбутнього папського візиту, проте досі не дав йому офіційного підтвердження.

За матерілами

закордонних агентств

підготувала Зоряна Курдина

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.