Сповідь в Інтернеті:думки протестантів і католиківрозбігаються

Християни більшості конфесій зможуть відтепер сповідатися у своїх гріхах через Інтернет — для цього відкрито спеціальний сайт «Конфесор» (Сповідник), який належить лондонській євангелічній радіостанції «Перше християнське радіо». Кожен відвідувач сервера зможе обрати гріхи для сповіді з існуючого списка, викласти сповідь своїми словами чи навіть висповідатися подумки, нічого не набираючи на екрані комп’ютера.

«Можете бути впевнені: все, що ви набираєте, залишиться на вашому комп’ютері і не буде жодним чином передане ще комусь», — пояснив Пітер Керідж, виконавчий директор радіостанції. Він підкреслив, що сповідь відбуваєтся між Богом і тим, хто сповідається у своїх гріхах, і що укладачі сайту гарантують недоторканість приватного життя своїх клієнтів.

Керідж підкреслив, що відвідувачі нового сервера зможуть «заново поглянути на свої справи і на те, як їх діяльність впливає на інших людей, що принесе безперечну духовну користь».

Однак представник Католицької Церкви Англії та Уельсу не схвалив ідею сповіді через Інтернет. В інтерв’ю газеті «Дейлі Телеграф» він сказав: «Католики розуміють сповідь інакше. Сповідь не може здійснюватися за допомогою телефона, електронної пошти чи через довірену особу, для цього потрібно прийти до храму».

Водночас більшість протестантських Церков не визнають відпущення гріхів через індульгенції. Католики, у свою чергу, вважають: купуючи індульгенцію, людина повинна збагнути, що лише власними зусиллями неможливо перемогти зло, породжене її гріхами. Тому Церква, використовуючи гроші від продажу індульгенцій на доброчинні справи, заохочує людей до вчинків, які служать примноженню загального добра.

Як відомо, різниця в поглядах на індульгенції остаточно розділила католиків і протестантів у 16 ст. коли німецький реформатор Мартін Лютер виступив проти продажу індульгенцій на будівництво базиліки св. Петра в Римі. Досьогодні ця католицька практика для багатьох християн є перешкодою в екуменічному діалозі.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.