Преосвященний Владика Гліб ЛОНЧИНА, Єпископ Помічник Глави УГКЦ:«Бог допоможе нам у цих важких обставинах»

Кор.: Преосвященний Владико, в суботу 27 липня 2002 року сталася жахлива трагедія українського народу. Чи була якась реакція з боку УГКЦ на події, що трапились?

Вл.: Так, відразу в суботу я дзвонив до Блаженнішого — він тоді перебував в Італії, повідомив його і він видав Звернення з приводу катастрофи на Львівському летовищі.

Кор.: Як особисто Ви сприйняли звістку про трагедію?

Вл.: Це був великий шок. Чув, скільки людей загинуло, і це число зростало, це мене дуже засмутило і стривожило. Уже ввечері тієї суботи я поїхав до шпиталю на вулиці Топольній відвідати потерпілих. У той сам час туди прибув Президент Кучма, я мав нагоду його бачити і передав від Блаженнішого співчуття та запевнення молитов. Президент зі свого боку просив допомоги, щоб Церква зробила все, що може, щоб духовно допомогти цим людям. Опісля я відвідав тих, що були у палатах, бо до реанімаційного відділення мене не допустили. У палатах ми разом з хворими молилися, я здійснив оливопомазання.

Кожний з них мав свої пережиття, вони мало говорили. В одній з лікарень був хлопчик, якого, відштовхнувши, врятував його старший двадцятичотирирічний брат, а сам загинув. Люди втратили руки і ноги… Це дуже, дуже велика трагедія для нашого народу.

Кор.: Що би Ви хотіли сказати сім’ям постраждалих?

Вл.: Я розумію їхній біль. Хочу, щоб вони знали, що Церква є з ними, що ми також відчуваємо їхній біль, щоб вони не падали у зневіру, бо Господь ніколи не допускає зло, якщо б не мало вийти на добро. Нам треба у це вірити, ми є християнами. Ми віримо, що Бог нас любить і що він нас провадить до життя, щоб ми мали те життя у повноті — навіть тоді, коли стаються такі трагедії. І незважаючи ні на що, нам треба триматися нашої віри. Вірити, що Бог понад усе є добрий і що Він нам усім допоможе у цих важких обставинах.

Розмовляла Квітка Гриньків

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.